Idén is összművészeti programot kínál Nagymaroson a június 20. és 23. között zajló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A színházi és zenei produkciókon túl alkotói workshopok, sportprogramok, táncház, vezetett gyárlátogatás, szépségműhely és természetjáró kenutúrák is várják az érdeklődőket.

Színház

Június 20-án a Karinthy Színház A szarvaskirály című komédiája nyitja a fesztivált Berettyán Nándor rendezésében. Másnap az Anne Frank naplója látható a Kassai Nemzeti Balett előadásában. A cseh Olomouci Morva Színház külön a VéNégy Fesztiválra készített Opera Show-val érkezik június 22-én. A fesztivált nemzetközi workshop előzi meg, amelyet a világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat Theatre művészeti vezetője, Grzegorz Bral tart. A bemutató a zárónapon, a lengyel Rozbark Színház előadása után lesz. A Kései szerelmesek a hold havában címet viselő kortárs táncprodukció a belga szürrealista festő, René Magritte művészetének állít emléket. A koreográfiát Anna Piotrowska álmodta meg.

A fesztivál folytatja a színház műfaját népszerűsítő misszióját, miszerint kedvezményes színházjegyet váltva az esti koncertek ingyenesen látogathatóak. A színházi előadásokon túl lesz VR Színház a lengyel Concept Cultura csapatával mindennap 14 és 19 óra között. Esténként utcaszínházi produkciók színesítik a műsort, tűzshow, légtáncbemutatók és steampunk jelmezekbe öltözött kalandorok hozzák el a varázslatot a közönségnek.

Koncertek

A fesztivál több mint hatvan zenei programot felvonultató kínálatában a hazai zenei élet krémje képviselteti magát, koncertet ad többek között a 30Y, az Analog Balaton, az Aurevoir., az AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, a Belau, Beton.Hofi, a Brains, Dzsúdló, az Elefánt, a Firkin, az Irie Maffia, Platon Karataev és a Subscribe. A fesztivál zárónapját a Kossuth-díjas Misztrál együttes, valamint a 35 éves jubileumát ünneplő Tankcsapda koncertje koronázza meg.

Az elektronikus zenei produkciók és feltörekvő tehetségek mellett Pozsonyból érkezik Anika Iris, Csehországot a Tygroo, míg Lengyelországot a The Pau képviseli. A fesztivál sztárfellépője az ikonikus brit drum and bass formáció, a Kosheen, akik június 22-én állnak a közönség elé.  A zenekar énekesnője, Sian Evans azt is elárulta, hogy „fokozott energiaszintre, egy nosztalgikus, az egész karrierükön átívelő suhanásra” számíthatnak a rajongók.

Családi programok

A fesztiválozókat nappali programok is várják. A kreatív alkotói workshopokon kristályos makramét,  szárazvirág fejdíszt, valamint kristály talizmán ékszert készíthetnek. A Duna-Dráva Cement Kft.-vel való együttműködésnek köszönhetően exkluzív vezetett túra keretén belül járható be a Váci Cementgyár. A népszerű természetjáró túrák sem maradhatnak el, az ingyenes kenutúrákon csodálható meg a dunakanyari panoráma. A népszerű slammer, Bánki Beni a fesztiválon rendhagyó irodalomórát tart, de lesz kvízest, valamint délelőtti mozgástréning is a Duna-parton. A focirajongók élőben követhetik a labdarúgó-Európa-bajnokság meccseit a Gasztro udvarban kihelyezett kivetítőn, de csocsóval, mini pingponggal, teqballal és greenbox fotósátorral felszerelkezve érkezik a bődületesen erős, 520 lóerős Fradi Kamion is. 

A VéNégy Oviban gyakorlott óvodapedagógusok vigyáznak a gyerkőcökre mindennap 14 és 20 óra között. Az alkotókedvű fiúk és lányok kézműveskedhetnek, lesz meseolvasás, társasjáték kuckó, lehet labdázni, tollasozni, továbbá hagyományőrző játszóház és bábszínház is várja a családokat.

Június 22-én szombaton a Maugli, a dzsungel fia című mesejátékot adja elő a Görbetükör Társulat. Érkeznek a Langaléta Garabonciások is táltos paripájukkal, hímes szóvirágaikkal. Június 23-án Navratil Andrea Liszt-díjas énekes és Demeter László Bartók Béla-emlékdíjas előadóművész a mese és a zene birodalmát járják be a gyerekekkel a Csirip-csirip, te madár című előadásban. Fejér Simon zenész-dalszerző előadásában a magyarok őstörténete, A csodaszarvas legendája elevenedik meg.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó részletes programja itt olvasható.