Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyílt meg Egerben a Kepes Intézet a Párizsban élő Vera Molnar eddigi legnagyobb szabású hazai tárlatával. A 98 éves, magyar származású, világhírű francia művész ma is alkot, legújabb munkáiból 2022. október 1-jén nyílik kiállítás a Kepesben. A Leképezések címmel nyíló tárlat anyaga az ugyancsak Franciaországban élő Laszlo Horvath fotóművész képeivel válik teljessé.

Vera Molnar 75 éve él Párizsban. Műveivel hazai kiállítóterekben is gyakran találkozhattunk, például a Modem, a Szépművészeti Múzeum vagy a Ludwig Múzeum jóvoltából. Az idei Velencei Biennále központi kiállításán magyar származású művészként, a New York-i Agnes Denes mellett az ő munkái is szerepeltek.

A komputerművészet úttörőjeként számon tartott Vera Molnar ma már a kortárs magyar művészek eladási listáján a legkeresettebbek között foglal helyet.

Laszlo Horvath dokumentumfilm-rendező, fotográfus 45 éve él Párizsban. 2010-ben vásárolt egy fényképezőgépet, és azóta művészeti aktivitásának legfontosabb részét a fotográfia jelenti. A Franciaországban nyílt kiállításai után a magyar közönség is láthatta képeit Budapesten a Fugában, majd idén júliusban közösen állítottak ki Molnár Verával Zürichben és most Egerben is.

Laszlo Horvath képein ikonikus francia épületek terei jelennek meg új, szokatlan látásmódban. A művész az épületetek részleteit, azok szépségét fedezi fel, megmutatva azt, hogy a körülöttünk lévő világ részleteinek meglátása, bemutatása milyen jelentős művészi lehetőségeket hordoz magában.

Vera Molnar így nyilatkozott a fotóművészről:

„Abban a kiváltságban volt részem, hogy szemtanúja lehettem e szenvedély keletkezésének. Amikor 27 évvel ezelőtt megismerkedtem vele, filmrendező volt. André Kertészről készülő filmen dolgozott. Hétről hétre láttam, hogyan szabadult meg a túl soktól, a fölöslegestől, az anekdotikustól. Ennek a metamorfózisnak a szemtanújaként megváltozott a világról alkotott elképzelésem. Most előfordul velem, hogy a természetben Horváthként látom a dolgokat.”

A két művészt közel harmincéves barátság köti össze. Ez a kiállítás nem csupán a kettejük találkozásáról szól, hanem egy-egy szempontból értelmezi is mindkét művész életművét. Laszlo Horvath egymás mellé rendezett fotói a rendet és a festőiséget konfrontálják a modernista építészet megkerülhetetlen főműveit szemlélve. A 98 éves, ma is naponta megújulva alkotó Vera Molnartól tőle szokatlan műfajból mutatnak be új műveket: idén tavasszal készült poétikus fotogramokat. De más szempontból is meglepetés a mostani tárlat. Ahogy a 2020-as Velencei Biennále egyik főszereplőjeként az üvegművészettel, a plasztikus alakítással találkozó művészként ismerhettük meg Vera Molnart, most Egerben a szigorú, geometrikus formákkal dolgozó alkotó rajzi-festői érzékenységére csodálkozunk rá.

A kiállítást megnyitja: Bán András és Kincses Károly kurátor. Az eseményen részt vesz a hazalátogató Laszlo Horvath fotóművész is.

A tárlat 2022. december 31-ig látható a Kepes Intézetben. 

Nyitókép: a Le Corbuiser által tervezett Sainte Marie de la Tourette kolostor részlete. Fotó: Laszlo Horvath