Október 14-én a Helikon hegye Kápolnásnyékre költözik, hogy a helyieknek verseket, zenét, kultúrát és művészetet vigyen. Reggel tíz és este tíz óra között változatos programokkal, koncertekkel, játékokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket.

Immár húsz éve zajlik a Hangzó Helikon sorozat, amelynek alapkoncepciója a költészet ősi, orális gyökeréig nyúlik vissza, és ezt eleveníti fel. Nemcsak a helikoni múzsák és az antik költők, de még – egészen Balassi Bálintig – a középkori szerzők számára is szerves egységben forrt össze zene és vers. Habár a 21. századra elhalványult ez a kapcsolat, még mindig érezzük nyomát. A hagyományőrzés szemléletes példája a megzenésített versek áradata alkotói, valamint népszerűsége befogadói oldalról. A sorozat első, tradícióképző igénnyel megvalósuló fesztiválja igyekszik eredeti közegébe visszahelyezni a költészetet: a zene mellé.

A programsorozatot Bognár Szilvia és a hazai jazz, népzenei, valamint világzenei produkciók zenészeiből toborzott együttesének Titoktok című előadása nyitja meg. A 2006 óta működő formáció a közelmúltban elsősorban gyerekdalokat írt, ez a műsor is a legfiatalabb korosztályt célozza, ám a szülőknek szintén szórakozást és kikapcsolódást ígér. A játékos, interaktív összeállítás alapját a saját dalok mellett Weöres Sándor, Kányádi Sándor és Nemes Nagy Ágnes megzenésített versei képezik. De mi az a Titoktok? Egy varázslatos, mesebeli kendő, ami számtalan apró meglepetést rejt a hallgatóság számára.


651a64ed73c778866d7cff30.jpg
Bognár Szilvia és együttese

Bognár Szilviát a Kaláka együttes követi. A Három székláb a zenekar népszerű gyerekdalaiból álló műsor, amelyek között újfent számtalan versmegzenésítéssel találkozunk – a már említett Kányádi és Weöres mellett Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc és Hajnal Anna szövegeire komponált művekkel. Az előadás anyaga bizonyos mértékben fedésben van A pelikán, a Nálatok laknak-e állatok?, az Ukulele, Az én szívemben boldogok a tárgyak, a Bőrönd Ödön és a Madáretető című lemezekkel.


651a65250a726b67b8938a1e.jpg
Kaláka

Délután Szarka Gyula és együttese zenél, a műsor címe egyezik előbbi Bor és leányka című szólólemezével, amelyen a magyar irodalom híres bordalainak megzenésítései hallhatók. A megidézett szerzők között szerepel Petőfi Sándor, Balassi Bálint és Gárdonyi Géza.

Ezt követően a Misztrál együttes lép színpadra. A zenekar 1997 óta megkerülhetetlen része a magyar zenei életnek. A magyar költők műveiből készített megzenésítések mellett külföldi szerzőkhöz – Baudelaire-hez, Garcia Lorcához és Villonhoz – is visszanyúlnak, de népdalokat szintén szívesen dolgoznak fel.

Negyed hétkor visszatér a Kaláka, majd Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje zárja a zenés műsort. A fesztivál minden fellépőjéhez kapcsolódó megzenésített költemények mellett, valamint a már szintén emlegetett népzenei hagyományon kívül a Rackák sajátossága az amerikai rock and roll beemelésében rejlik. Így kerülhet náluk egy hosszú, zenei aláfestéssel kísért mondatba Petőfi, Jimi Hendrix és Woodstock.


651a657f0a726b67b8938a34.jpg
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

A kápolnásnyéki Halász Gedon Eseményközpontban zajló koncertekkel párhuzamosan futó programok változatossága is érzékelteti, hogy a Hangzó Helikon valóban minden korosztályt szeretettel vár a kisgyerekektől az idősebbekig. A Halász-kastély parkjában népi játékok, például a közönségkedvenc kosárhinta és bábelőadások szórakoztatják a gyerekeket. Ezalatt a felnőttek termelői borokat és helyi söröket kóstolhatnak. A street food ételek és a Kaláka-konyha finomságai pedig gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhes a fesztivál ideje alatt.

A megvásárolt jegyekből befolyó összeget a szervezők jótékony célra, a Magyar Kodály Társaság Közhasznú Egyesületnek ajánlják fel. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes, ám regisztrációs jegy váltása ebben az esetben is kötelező.