Az idei Versmaratonon 65 kortárs költő olvassa fel verseit délelőtt 10 és este 22 óra között a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Zsille Gábor, Falusi Márton, Bán-Horváth Veronika, Vári Fábián László és Wirth Imre költők az idei Versmaraton kezdetén Budapesten. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Wirth Imre, Zsille Gábor, Vári Fábián László, Bán-Horváth Veronika és Falusi Márton költők az idei Versmaraton kezdetén Budapesten. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont – hangzott el a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

Ennél szebb napot nem jelölhetett volna ki a magyar kultúra 1964-ben a költészet ünnepére, mint József Attila születésnapját – mondta Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője. A tragikusan fiatalon elhunyt magyar költők, mint Balassi Bálint, Petőfi Sándor vagy Radnóti Miklós emlékét felidézve hozzáfűzte: A jelen levő magyar kultúra becsülje meg a költőjét, a magyar költők, a magyar irodalom pedig becsülje meg azt a történelmi időt, amely nem a földbe dönti, meggyilkolja a költőit, hanem ilyen lehetőséget ad arra, hogy a versei eljussanak másokhoz is.

Zsille Gábor költő, Az év versei 2024 antológia szerkesztője bemutatta az idei kötetet, amely 2002 óta jelenik meg, és válogat az előző év irodalmi folyóirataiban megjelent versterméséből. Kifejtette, hogy a kötet vezértémáit mindig az élet találja ki, idén ez a két vezérfonal a háború és Petőfi Sándor lett. Zsille Gábor elmondta, hogy a kötetben idén 92 költő kapott helyet, közülük csütörtökön 65-en 12 órán keresztül olvassák fel verseiket. Az eseményt az interneten, online is lehet követni. Hozzáfűzte: a pódiumon a versek felolvasása mellett beszélgetés is lesz az alkotókkal, és idei újdonság, hogy a moderátorok között nemcsak újságírók, hanem költők is szerepelnek.

A rendezvényen a legidősebb felolvasó a 93 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 22 éves Lázár Kinga.