tosca_salgotarjan_kalmandy_mihaly_sumegi_e_kiss-b._karm._kesselyak_gergely_rakossy
A Tosca Salgótarjánban. Sümegi Eszter és Kiss-B. Atilla
Fotó: Rákossy Péter

A Puccini Itáliája tematikus évad névadó zeneszerzőjének három, népszerű operája, a Bohémélet, a Turandot és a Tosca koncertszerű, félig szcenírozott előadásai mellett tíz megyeszékhelyen – ahol nem működik operatagozat vagy szimfonikus együttes – négyestés bérletsorozattal is készült a budapesti intézmény. Nagyzenekari hangverseny és verista operagála is színesítette a sorozatot, míg a Magyar Nemzeti Balett klasszikus és modern koreográfiákból állított össze koncertprogramot a turnéra.

bohemelet_szeged_berecz_valter
Rácz Rita a Bohéméletben Szegeden
Fotó: Berecz Valter

Az előadásokban az Opera olyan kiválóságai működtek közre, mint Fokanov Anatolij, Kálmándy Mihály, Kiss-B. Atilla, Kovácsházi István, László Boldizsár, Létay Kiss Gabriella, Lukács Gyöngyi, Molnár Levente, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Sümegi Eszter, míg az Opera együtteseit, a Zenekart, Énekkar és Gyermekkart Dénes István, Halász Péter, Kesselyák Gergely, Kollár Imre, Kovács János és Medveczky Ádám vezényelte.

A Magyar Nemzeti Balett szólistái közül fellépett többek között Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Kerényi Miklós Dávid, Kim Minjung, Kosyreva Diana, Leblanc Gergely, Melnik Tatiana, Rónai András, Sarkissova Karina, Starostina Kristina és Timofeev Dmitry.

balett_kaposvar_szolistak_kim_minjung_leblanc_gergely-csibi_szilvia
A Magyar Nemzeti Balett Kaposváron. Szólista Kim Miinjung és Leblanc Gergely.
Fotó: Csibi Szilvia

A közönség lelkesedése és számtalan megkeresés arra sarkallta az intézményt, hogy a 2019/20-as Keresztény évadban is folytassa a megkezdett sorozatot. Az évadtematikához is kapcsolódva újabb három népszerű opera jut el félig szcenírozott formában 22 megyeszékhelyre és megyei jogú városba, az Opera vezető művészeinek tolmácsolásában.

Verdi egyetlen bibliai témájú darabja, a Nabucco 2019 november-december folyamán Veszprémbe, Miskolcra, Nagykanizsára, Szekszárdra, Hódmezővásárhelyre, Győrbe, Kaposvárra és Tatabányára látogat.

puccini_gala_eger_csibi_szilvia
Puccini-gála Egerben. Kelemen Zoltán, Gál Erika, Szennai Kálmán,
Kriszta Kinga, Horváth István. Fotó: Csibi Szilvia

Ezt követően a 2020-as húsvéti időszakban az Opera hagyományos Húsvét Mascagnival című programja, amely a Parasztbecsület mellett a szerző Messa di Gloria című feltámadási miséjét tartalmazza, az Erkel színházi előadások mellett Békéscsabán, Szolnokon, Szombathelyen, Salgótarjánban, Debrecenben és Kecskeméten csendül fel.

Az vad végén Bizet Carmenje lesz hallható Szegeden, Egerben, Dunaújvárosban, Sopronban, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Pécsett és Nyíregyházán 2020 júniusában.

Forrás: Magyar Állami Operaház