A vidéki színházak legjobbjait látja vendégül a Thália

Egyéb

A Thália Színház új évadát szeptember 6-án a Négy évszak ? zenés színház Szekeres Adriennel című produkció nyitja meg, mely egyben a Vidéki Színházak Fesztiváljának előfutára is. ?Számtalan olyan, főként saját dalt hallhat majd a közönség, amelyeket eddig nem mutattam be ? természetesen az őszi hangulathoz igazodva. A színházi díszletettel tarkított koncertsorozatban közreműködik az Appril Project, amely táncelemekkel fűszerezi a produkciót? ? mondta el az énekesnő.

A 11 ? nyolc nagyszínpadi és három stúdió ? előadást zsűri véleményezi, melynek tagjai Jókai Anna írónő, Molnár Piroska színművésznő, Szekeres Adrien énekesnő, Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója, valamint Kovács Kokó István sportoló.

?A fesztivál jó lehetőség a vidéki színházaknak, színészeknek, hogy a budapesti, szélesebb közönség előtt is bemutatkozzanak. Éppen ezért ezt a rendezvényt missziónak tekintem? ? fogalmazott Jókai Anna, aki hozzátette: a zsűrizés során az élményszerűséget keresi, véleménye szerint ugyanis az a jó darab, amelyre még hónapok múlva is emlékszik. Molnár Piroska színművésznő megjegyezte: amellett, hogy nagy örömmel és kíváncsisággal várja az előadásokat, ?zsűritagnak lenni komoly felelősség?.

Jónás István elárulta: miközben az előadásokat nézi, leginkább arra fog figyelni, vajon a színház, a színészek hogyan próbálnak új generációt megszólítani, darabokat újraértelmezni. ?A Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatójaként fontos azt is megemlítenem, hogy a Kossuth Rádió Belépő című kulturális műsora a helyszínről, a Thália Színházból jelentkezik, illetve a későbbiekben szeretnénk az elhangzott előadásokat hangjáték formájában is elkészíteni? ? mondta Jónás István.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: az a rendkívüli ebben a fesztiválban, hogy több, mint a darabok egymás utáni bemutatása. ?A Lear király című előadásunk napján például egész napos programsorozattal készülünk: a Rackajam fog zenélni, míg az aulában szakmai programokkal várjuk a közönséget, vízi- és stúdiószínházzal és cirkuszsátorral, valamint hangtechnikai bemutatóval? ? fejtette ki Fekete Péter. Az elnök azt is elmondta: a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete létrehozta a legkiemelkedőbb színészi teljesítményt nyújtó művésznek járó díjat, amelyet a közönség és a zsűri együttes véleménye alapján osztanak ki. Emellett a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Teátrum újság közösen is alapított egy különdíjat, amelyet két szakújságíró és a zsűri közös döntése alapján ítélnek oda.


dsc_2228_250x250.png
Lantos Anikó

?A Thália Színház is készül elismerésekkel: minden egyes zsűritag átad majd egy díjat, illetve a két médiatámogatónk, a Kultúra.hu és a Magyar Televízió Zrt. is díjjal jutalmazza a legjobbakat? ? mondta el Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója.

Bajnai Zsolt, a Kultúra.hu főszerkesztője kiemelte: a szerkesztőség tagjai folyamatosan tudósítanak a nyolcnapos fesztiválról, valamint pódiumbeszélgetést is rendeznek a vidéki színházak művészeivel és igazgatóival. A főszerkesztő a portál kapcsán elmondta: a Kultúra.hu célja, hogy azokat a kulturális eseményeket is megismertesse az olvasókkal, ?amelyek a Budapest táblán túl vannak?.

Gazsó L. Ferenc, a MTVA tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: 2011 óta kiemelt viszonyuk van a Thália Színházzal, amely ? fogalmazott az igazgató ? ?befogadó színház, a fesztivál pedig remek alkalom arra, hogy rögzítsük a vidéki előadásokat, és eljutassuk a tévénézőkhöz?.

Az előadások a színházak ajánlatai alapján, velük egyeztetve választották ki, a legfontosabb szempont a döntésnél pedig a színvonal és a produkció minősége volt ? válaszolta kérdésre Lantos Anikó.

Szíjjártó Anita