1. Yao utazásaA César-díjas francia színész, Omar Sy több filmből is ismerős lehet számunka: ő játszotta többek között a nagysikerű Életrevalók, a Csokoládé és a Samba főszerepét.

A Yao utazása egy igazi road-movie, amiben Sy gyakorlatilag önmagát alakítja, egy híres francia színészt, aki életében először jár Szenegálban, vagyis az országban, ahonnan származik. Itt találkozik Yaóval, egy tizenkét éves fiúval, aki csak azért utazott egyedül több száz kilométert a szülőfalujából, hogy szerezzen egy autogrammot a híres színésztől. A filmet már csak Szenegál miatt is érdemes megnézni, gyönyörű képsorokon keresztül tárulnak fel ennek a különleges, egzotikus országnak a tájai és kultúrája. A két főszereplő között pedig mély barátság szövődik, és kölcsönösen nagyon sokat tanulnak egymástól.

2. A kis kedvencek titkos élete 2.


A kis kedvencek titkos élete 2. a 2016-ban bemutatott első részhez hasonlóan ? ami az eredeti vígjátékok közül a legjobb nyitó bevételt produkálta, a nem animációs filmeket is beleértve ? nem okoz csalódást. Persze alapszabály, hogy gyerekekkel és kutyákkal gyakorlatilag mindent el lehet adni, így a film ebből a szempontból is előnyös helyzetből indul, azonban ez a mozi a jól kitalált karaktereknek köszönhetően sokkal szórakoztatóbb egy hagyományos hétvégi családi filmnél. A történet kicsit széttartó, mindegyik főhősnek meg kell küzdenie a saját kihívásaival, ám mindez egyáltalán nem zavaró, mert a remekül felépített karakterek pontosan és remek humorral idézik meg kiskedvenceink viselkedését.


3. Szerelem második látásra

Hugo Gélin filmje egy nagyon komoly témát, a hosszú párkapcsolatok során felmerülő problémákat boncolgatja, azonban ennek ellenére nem válik nyomasztóvá. Főhősei, Raphael és Olivia még a gimnáziumban ismerték meg egymást, később összeházasodtak, és már tíz éve együtt élnek. Raphael közben befutott fantasy-regényíró lesz, és saját sikerétől megrészegülve nem veszi észre, hogy teljesen elhanyagolta a feleségét. Egyik reggel pedig arra ébred, hogy minden megváltozott körülötte: ő egy átlagos tanár, a felesége pedig ismert zongorista, aki mégcsak nem is ismeri őt. A kérdés, hogy ebben a helyzetben, ilyen körülmények között meg tudja-e hódítani a szerelmét, aki azt sem tudja, ki ő? A Szerelem második látásra egy nagyon jó hangulatú, tipikus francia film, pároknak különösen ajánlott.

4. Egy kutya négy útja


A W. Bruce Cameron bestsellere alapján készült film a nagy sikerű Egy kutya négy élete folytatása. Miután Bailey kutya több élet után hazatalált, gazdája, Eathen arra kéri, ezúttal unokája, CJ életébe térjen vissza, és vigyázzon rá. Bailey új küldetést talál, ami szerető barátokhoz, megható, és örömteli kalandokhoz vezeti őt. A kutyát ezúttal is négy alakban láthatjuk, és CJ felnövését követi végig. A film legkülönlegesebb része a narráció: azok a megjegyzések, amivel Baily kommentálja azokat a helyzeteket, amikbe kerül. Az Egy kutya négy útja nagyon érzékletesen jeleníti meg azt a szoros kapcsolatot, ami a gyerekek és az állatok között kialakulhat, ezért gyerekkel együtt érdemes megnézni.

5. Együtt megyünk

Guillaume Canet elkészítette a 2010-es sikerfilm, az Apró kis hazugságok folytatását, és a végeredmény önmagáért beszél. Az Együtt megyünk nagyon hasonlóan épül fel, mint az Apró kis hazugságok: ugyanaz a baráti társaság áll a középpontjában ? olyan kiváló színészekkel, mint például Mario Cotillard vagy François Cluzet ?, és a köztük lévő rejtett feszültségek, titkok viszik előre a cselekményt. Ez számtalan komikus helyzetet eredményez, így nagyon jól szórakozhatunk, ugyanakkor az is kiderül, hogy mi az, ami igazán fontos az életben. A vágóképeknek köszönhetően pedig még a gyönyörű francia tengerparti tájban is hosszan gyönyörködhetünk.

+1. Spanyolul tudni kell


A Spanyolul tudni kell Tabi László zenés színdarabja alapján készült, amit sokáig nagy sikerrel játszott a Körúti Színház. A film főhőse, egy bukott közép-amerikai miniállam diktátora egy bakonyterebesi panzióban próbál elrejtőzni. A panziót vezető özvegyasszony többek között spanyoltudásával is leveszi a férfit a lábáról, a külföldi férjre vágyó fiatal lány pedig belebotlik a diktátor fiába. Így a dicsőséges visszatérés szervezése helyett a diktátor vendégeskedéssel és szerelmi kalandokkal tölti az idejét. Aligha kell ennél jobb alapszituáció egy felhőtlen vígjátékhoz ? pontosabban egy zenés nosztalgiavígjátékhoz, amely megidézi a 70-es évek hangulatát.

Izsó Zita