A bolygó meghódítása címmel nyílik új időszaki kiállítás a Franciaországba emigrált Victor Vasarely, valamint az őt példaképnek tekintő, itthon alkotó Fajó János közös munkáiból a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban.

A bolygó meghódítása című kiállítás. Fotó: HAB
A bolygó meghódítása című kiállítás. Fotó: HAB

A Hungarian Art & Business kiállítótereiben rendezik meg a Vasarely × Fajó: A bolygó meghódítása címet viselő kiállítást. A tárlaton az op-art kiemelkedő alkotója, a Franciaországban alkotó, magyar születésű Victor Vasarely (1906–1997), valamint a szocialista Magyarországon tevékenykedő, ugyanakkor a geometrikus absztrakció modernista hagyományait képviselő Fajó János (1937–2018) művei jelennek meg. Közös munkáik révén olyan műtárgyak (szitanyomatok és multiplikák) születtek, amelyek az egykori Magyar Népköztársaság határain belül készültek, mégis Vasarely életművének a részei.

Vasarely a műtárgyak terjedését, sokszorozódását és demokratizálódását hirdette, művészetével igyekezett megtörni a szovjet érdekszféra megrögzött absztrakcióellenességét.

Az op-art mester mondhatni bolygóléptékben gondolkodott – ahogy Fajó János is mondta róla: „terjeszkedni akart, meg akarta szállni a világot”. A keleti blokkban tiltottnak számító geometrikus absztrakció képviseletében fellépő Fajó a vasfüggönyön innen segített neki. Többek között azzal is, hogy a ’80-as években számos művét sokszorosította szitanyomással.

Ő és az általa vezetett Pesti Műhely volt Vasarely motívumainak legjobb magyar tolmácsolója. A kiállítás ezt a soha el nem mesélt történetet mondja el, a két művész együtt be nem mutatott alkotásainak segítségével.

A Fajó Alapítvány támogatásával létrejött tárlat kurátora a Vasarely–Fajó-életművet több éve kutató Rieder Gábor művészettörténész. Az ő válogatása nyomán jelenik meg a kiállításon többek között a legnépszerűbb magyarországi Vasarely-motívum, a magángyűjteményekből és múzeumokból kölcsönzött Zebrák (Zebras), Fajó János – Vasarely absztrakt nyelvezetével rokon – Kereszt sorozata, valamint a két alkotó együttműködéséből született műegyüttes (négy szitamappa és hét multiplika) is.

„Fajó János és Victor Vasarely: mindketten szenzációsak, hát még együtt. Nemcsak osztoztak a modern esztétikai formák világhódító erejének felismerésében, de aktívan tettek is érte. Rendkívül izgalmas, hogy a kettejük együttműködéséből született műtárgyakat bemutathatjuk a látogatóknak, és valóban egy eddig el nem mesélt történetet tárhatunk eléjük” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.

A tárlat témájához illeszkedve a HAB több kiegészítő programmal is készül. Az érdeklődők részt vehetnek Rieder Gábor kurátor, Sárvári Zita galériatulajdonos és kurátor, illetve a Fajó Alapítvány tárlatvezetésein, valamint szakmai előadásokat és a szitanyomásra külön hangsúlyt helyező grafikai előadás-sorozatot hallgathatnak meg.

Bemutatják a Fajó Alapítvány és az MBH Bank támogatásával megjelenő, Vasarely és Fajó. Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyvet is.