fbpx

Világhírű dán írónő, könyvillusztrációs workshop és zenés irodalmi performansz a PesTexten

Az ötödik alkalommal megrendezett PesText irodalmi fesztiválon szeptember 20. és 30. között nemzetközileg elismert írók, illusztrátorok, valamint zenei és irodalmi performanszok váltják egymást a színpadon. A sűrű programból szemezgetve listába szedtük, mely előadásokat nem szabad kihagyni.

Beszélgetés Rébecca Dautremerrel

A szerdai megnyitót megelőzően a PIM különleges vendéget fogad majd Rébecca Dautremer személyében, aki Franciaországból érkezik a fesztiválra. A gyermekkönyvekkel és -folyóiratokkal foglalkozó grafikusművész nem csak „megbízásra” dolgozik: legutóbbi szerzői könyve, a Jussváry Jakominusz gazdag órái 2021-ben magyarul is megjelent a Scolar gondozásában, Pacskovszky Zsolt fordításában. Részben ennek apropóján is beszélget majd Pacskovszky az illusztrátorként és humoros versek szerzőjeként is tevékenykedő Dautremerrel szeptember 20-án 17.30 és 18.30 között. A megnyitót követő napokban, szeptember 21. és 23. között Dautremer szakmai workshopot tart a PIM-ben, közös alkotásra hívva a résztvevőket.

Szűcs Péter beszélgetőtársa: Stacey Halls

Stacey Halls angol írónő. Fotó: Ollie Grove

Az angol írónő regényei bátor nőket helyeznek a középpontba, a modern történelmi regények új hangján szólnak, gyönyörű nyelvezettel, életszerűen mutatják be úgy a mindennapos, mint az elképzelhetetlennek tűnő eseményeket, amelyek hol a 18. század Londonjába, hol a 20. század eleji Yorkshire megyébe kalauzolnak bennünket. A szeptember 27-i, Három Hollóban tartandó est moderátora Szűcs Péter, a PetersPlanet.travel blog alapítója és a Dharma című regény írója.

 A Body irodalmi magazin bemutatója

A közép-európai kortárs irodalom fordításának és bemutatásának meghatározó platformja a Body magazin, amely több mint tíz éve indult útnak Prágából. A Christopher Crawford, Joshua Mensch és Stephan Delbos által alapított lapban helyet kapnak a térségünk szerzői által jegyzett novellák, versek, esszék és kritikák angol fordításai, de emellett művészeti performanszokkal és fotóművészettel is foglalkozik a folyóirat. A Body egyfajta mércévé vált az utóbbi években, a cseh, szlovák, lengyel és magyar szövegek angol nyelvű megjelentetésének egyik legfontosabb színtere, amely ugródeszkaként szolgálhat az angolszász országok közönsége felé. A Három Hollóban szeptember 28-án tartandó bemutatót keretező beszélgetésen részt vesznek a jelenlegi szerkesztők: Joshua Mensch, Christopher Crawford, Stephan Delbos és Michael Stein, akiket Jászberényi Sándor író kérdez majd.

Janne Teller és Kádár Annamária beszélgetése

Janne Teller dán írónő. Fotó: Camilla Jarløv

Janne Teller nevét a Semmi című műve tette híressé: a dán írónő könyvét előbb betiltották hazájában, később azonban kötelező irodalommá vált és film is készült belőle, melyet 2022-ben mutattak be. Az élet értelmét nem konvencionális módon kereső-bemutató regényen túl ugyanakkor kötetei gyakran foglalkoznak a háborúval, az erőszakkal, az intoleranciával, mely témákat több esetben is ifjúsági regények formájában dolgozza fel. Az írónővel Kádár Annamária pszichológus, mesepszichológus beszélget majd a Három Hollóban szeptember 29-én pénteken 19 órától.

Qjúb – A kocka kibontása

Szeptember 30-án 22 órától a Három Hollóban a PesTexten is bemutatkozik Vecsei H. Miklós zenés irodalmi projektje, mellyel A kocka kibontása című koncertszínházi előadást viszik színpadra. A Pilinszky János és Csoóri Sándor életművét alapul vevő darab a színház, a zene, az irodalom és a performansz határterületein járva korábban már bevette mások mellett a Magyar Zene Háza, a Bánkitó Fesztivál, az Ördögkatlan és az A38 színpadát is. Októberi nagyszabású előadásuk előtt, amelyet a Müpában tartanak majd, utoljára a PesText fesztiválon lehet elcsípni őket.

További programokért katt a PesText oldalára!

Nyitóképen Rébecca Dautremer francia gyerekkönyvszerző és -illusztrátor. Fotó: AFP / Juan Mabromata

A rovat további cikkei