Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikus Zenekar (PFZ) igazgatója elmondta: az együttes idén és jövőre rangos hazai és külföldi szólistákkal, klasszikus és kortárs szerzők műveinek megszólaltatásával és innovatív magyar fejlesztéssel megújított vonós hangszerekkel áll a pécsi, a budapesti és a külföldi hangversenytermek színpadára. A Refrén elnevezést viselő évad kapcsán kiemelte:

szeptembertől jövő nyárig a komolyzenei örökzöldektől a friss kortárs művekig színes lesz az elhangzó zenei paletta,

a színpadon pedig a hegedű, a brácsa, az oboa, az ének, a hárfa, a zongora és a cselló világklasszisai tolmácsolják majd a műveket. A nemzetközi szólisták közül a sajtóanyag szerint fellép Alissa Margulis, Antoine Tamestit, Ciara Dent-Bogányi, Lidia Friedman, Eri Nakamura, Xavier de Maistre, Olli Mustonen, Sung-Won Yang.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikus Zenekar (PFZ) igazgatója

Az évad fellépései közül Horváth Zsolt kiemelte: az együttes az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felállhat a bécsi Musikverein színpadára, de folytatja bérletes sorozatát a Müpában, fellép a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban, és Horvátországban, Eszéken is újra találkozhatnak vele hagyományos karácsonyi koncertjén.

Méltó – így a halottak napján adandó, karácsonyi, újévi és húsvéti – ünnepi hangversenyek és igényes gyerekkoncertek is lesznek, ezenfelül régiós díjmentes utazást és gyerekbelépőt kínál a zenekar az évad során – sorolta az igazgató, hozzáfűzve: Pannonicum-sorozatukban nem feledkeznek el a 18 év alattiakról, hiszen ők – ahogy tavaly – idén is térítésmentesen foglalhatnak helyet a nézőtéren.

Bogányi Tibor vezető karmester – aki az évadban féltucat koncerten dirigálja a muzsikusokat – azt mondta: igyekeztek színes repertoárt összeválogatni,

a darabok között pedig lesznek igazán nagy kihívást jelentő, nehezen játszható, nagy magas művészeti tudást igénylők is.

E művek autentikus megszólaltatását is segíti, hogy a PFZ a teljes vonós hangszerparkján megvalósította a pécsi születésű, mára jelentős nemzetközi karriert magáénak tudható Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerészmester innovációját, a hangszer átalakításával is járó, úgynevezett TOVA-rendszert – számolt be róla az igazgató.

Az évad során Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás a magyar zeneszerzők két világhírű alakjának állítanak emléket.

Előbbi maratoni vállalkozásként Bartók Béla összes hegedűre írt darabját adja elő egy estén, míg Kelemen Barnabás a magyar klasszikus zene napján Ligeti Györgyre emlékezik, Balog József zongoraművész pedig Prokofjev mellett a Flört sorozat egyik koncertjén Gershwin zongoraművészetébe nyújt bepillantást.

A karmesterek között Bogányi Tibor vezető mellett Vass András állandó karmester, Eötvös Péter, Keller András, Hontvári Gábor, Andrij Jurkevics, Howard Williams és Hamar Zsolt is dirigálja a zenekart.

A nemzetközi művészek sorába lép szólista szerepbe a zenekar négy muzsikusa, Solymosi Péter trombitán, Deák Márta hegedűn, Gárdai Viktória fuvolán, az Év zenekari művésze, Murin Roman pedig oboán lesz hallható a Brandenburgi versenyek című koncerten.

Idén a zenekar gyerekeknek szóló programsorozata is új eseményekkel bővül:

a kismamáknak Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezetésével Pocaklakó program indul. Első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke.

Az együttes Hangszerszelídítő című tehetségtámogató programjának keretében Deák Márta koncertmester vezetésével hangszeren tanuló iskolásokkal folytatnak műhelymunkát a PFZ muzsikusai.

A zenekar a zenebarát családokra gondolva kínál lehetőséget azoknak a gyerekeknek, akik még nem tudják végigülni a koncerteket:

a szombat esti Pannonicum-hangversenyek idején az Öko-Kuckó kreatív kézműves-játszóházában játszhatnak a kicsik pedagógusokkal, amíg a szülők, nagyszülők zenét hallgatnak a nagyteremben.

A régióból a Busz Rent támogatásával díjmentes buszos lehetőséget biztosítanak a Pécsre utazó zenebarátoknak – olvasható a zenekar sajtóanyagában. A fellépésekről, a koncertek részleteiről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a pfz.hu-n.

Nyitókép: Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikus Zenekar igazgatója és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a sajtótájékoztatón.