A kerekasztal-beszélgetéseken ezúttal is írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, kutatókkal és kritikusokkal vitatják meg a zsánerirodalom aktuális kérdéseit.

A következő témákkal készülnek a szervezők: a szerepjátékok reneszánsza, az afrofuturizmus irodalma, testábrázolások a fantasztikumban, valamint Kuczka Péter munkássága.

Az eseményen bemutatják Margaret Atwood magyarul most megjelenő Booker-díjas regényét, a Testamentumokat is, melyből kiderül, mi történt a regény utolsó fejezete után Fredével és a gileádi nőkkel. Mit várunk és mit kapunk az új regénytől, hogyan hat ma, a #metoo korában ez a történet, hogyan értelmezhető a folytatás a népszerű sorozat tükrében, és mondhatjuk-e, hogy a nemrég Booker-díjat kapott Testamentumok az egyik legfontosabb könyv idén? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a ViTa izgalmasnak ígérkező beszélgetésén.

Az ViTa a szakma képviselőinek járó Hexa-díj átadásával és az örök érvényű A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége film bővített változatának vetítésével zárul.

Nyitókép: részlet A szolgálólány meséje sorozatból