Lukovitzky-kiallitas_2
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője, Fábián László író, Lukoviczky Endre festőművész

Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője köszöntő beszédében az ÚjMűhely Galéria és a Szentendrei Új Művésztelep jelentőségéről szólva elmondta: míg egy intézmény vagy galéria története könyvekből ismerhető, a helynek a közösség életében betöltött szerepe a közösségen keresztül tudható meg. A kiállítás megszületésének előzményeiről szólva kiemelte: a gazdag és változatos életmű miatt komoly nehézséget okozott a képek közötti válogatás.

Lukovitzky-kiallitas_4

“Ha Lukoviczky formailag nem is, de szellemileg mindenképp a szentendrei konstruktivizmushoz kapcsolódik” – mondta megnyitó beszédében Fábián László író. A konstruktivizmus ürügyén hozzátette, hogy ez a művészeti irányzat Kelet-Európában földközelibb, jobban vonzódik a figurális ábrázoláshoz, mint nyugat-európai társai. “Lukoviczky ösztönösen is érzi, hogy a világ szigorú geometriai szabályokra épül” – állapította meg. Úgy látja, a szentendrei kötődésű festőművész lírai alkat, munkássága a ráció és az emóció pólusai között teljesedik ki.

Lukovitzky-kiallitas_6

Kérdsünkre, mit jelentett számára annak idején a Szentendrei Új Művésztelep, a festőművész felidézte, hogy 1969-ben költözött oda, és azonnal a hatása alá került. Pályáján ezután termékeny időszak kezdődött. “Szentendrén számtalan külföldi műkereskedő megfordult, több megrendelést kaptam, még az ENSZ főtitkára is ellátogatott a Kálvária úti művésztelepre”- emelte ki.

Megemlítette, hogy hamar megismerkedett a külföldön népszerű művészeti irányzatokkal. A Fészek Művészklubban, ahol gyakran megfordult, külföldi lapokhoz juthatott hozzá, ezért a legújabb trendekről szerezhetett ismereteket. Némi iróniával idézte fel, hogy nem volt jó tanuló, szinte minden tárgyból bukásra állt, egyedül a technika és a festészet érdekelte, noha többen óva intették, hogy a festészetből nem fog tudni megélni.

Lukovitzky-kiallitas_9

“Az ÚjMűhely Galéria meghatározó pont az életemben, nemkülönben azért, mert a nyolcvanas évek legelején én lehettem a galéria első kiállítója. Kitűnő és befogadó hely, a turizmusnak köszönhetően sokan szerezhetnek róla tudomást” – vélte.

Lukoviczky Endre példaképei közül Kandinszkijt említette dinamikája és formavilága miatt, noha úgy látja, az orosz művész nála egy fokkal líraibb alkat.

Lukovitzky-kiallitas_8
Lukoviczky Endre

A kiállítás május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond