Szeptember 30. és október 3. között fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. Hazánkban most először látható a Talking Heads című fényalkotás; két híres Csontváry-festmény kel életre, miközben földönkívüli fénylényekkel is találkozhatunk.

A pécsi belvárost átszelő Fény útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns, de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

New York, Hongkong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című szenzációs alkotása. Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki – ilyet az országban még nem láthattunk!

Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában lesz megtekinthető a fuse* nevű olasz fényművész-kollektíva Multiverse 5.1 című alkotása, ami túlmutat a szakrális tér fizikai falain, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba lépnénk.

A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két
különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea
és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fényjátszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az evangélikus templomban, az Árkád Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori és természetesen hazai alkotásokat is.

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr-társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatók, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

A programok nagy része ingyenes, de a Fény útja extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.