A szecessziós enteriőrrel berendezett Ráth-villába beköltözött Budapest egyetlen bécsi típusú szecessziós villája.

Josef Hoffmann, a bécsi szecesszió emblematikus alakja tervei alapján felépült Pikler-villáról nyílt az Iparművészeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Ráth György-villában.

A villa a szecessziós Gesamtkunstwerk, azaz összművészeti alkotás jegyében született 1909-ben. Ez az egyetlen villaépület fővárosunkban, amelynek építésze nem magyar.

Pikler Gyula jogászprofesszor a bécsi szecesszió, egyben a 20. század egyik legnagyobb hatású művészegyéniségét, Josef Hoffmannt kérte fel budai villájának és annak berendezési tárgyainak a megtervezésére. Hoffmann az épületek mellett egyedi dísztárgyakat, tömeggyártásra szánt használati tárgyakat is tervezett, ráadásul mindent műalkotásként kezelt.

A funkciót és a formát helyezte előtérbe, mindezt
finom dekorativitással ötvözte. Tárgyait az általa alapított Wiener Werkstätte,
az azóta világhírűvé vált iparművészeti vállalkozása gyártotta le. A
Pikler-villa vélhetőleg összes berendezési tárgya a mára már legendássá vált
Wiener Werkstätte műhelyeiben készült.

A külső megjelenésében egyszerű nyaraló csodás belső tereiről korabeli fotók, tervek és fennmaradt tárgyak árulkodnak. Madármintás falfestése, világos bútorai, csillogó lámpái, vidám, világos tónusú enteriőrje ma is pihenésre csábítanak.

Az Iparművészeti Múzeum legújabb tárlatán az osztrák Museum für angewandte Kunst archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak mesélnek e kivételes épület egykori szépségéről.

Az Egy kis Bécs Budán, Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa elnevezésű tárlat szeptember 25-ig látogatható a Ráth György-villában. Kurátor: Horányi Éva

A képek a szerző fotói. A nyitókép forrása az Iparművészeti Múzeum