Ópusztaszeren szombaton megjósolják, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák.

A hagyománytisztelő borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-ét pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort és hagyományos birkapörköltet is kóstolhatnak.

A
300 körül Hispániában vértanúhalált halt szent ünnepén tájegységenként
különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince,
tele lesz a pince”, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám
szüretre, gazdag termésre lehet számítani.

Szent Vincét nem csak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is.

A
szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb
borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős
szőlőtermesztés folyhatott a területen. Hagyomány, hogy az emlékparkban
összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából
következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek
szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény
fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.

A
rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termést jósolják meg, a
hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják,
és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a
szőlő metszését.

A
program zárásaként a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai bemutatják, hogyan
készül a hagyományos kunsági birkapörkölt, melyet természetesen megkóstolhatnak
a vendégek. Arra is fény derül, miként vált be a tavalyi jóslat, a látogatóknak
ugyanis az emlékpark látogatóközpontjában újboraikat kínálják a környékbeli
gazdák.