A tárlaton feldolgozott, széleskörű fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül pedig megismerhetjük legismertebb légikikötőnk kialakulását és további fejlődését is.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét és bemutatja a 70 éve átadott terminál épületét. A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi légikikötő további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

Dr. Kutassy Ágoston és gépe szerelés közben Budapesten, 1909-ben. Forrás: OSZK DKA

A ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A Közlekedési Múzeum a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a FŐMTERV-vel és a Tomory Lajos Múzeummal együttműködésben különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a légikikötő története.

Budapesti Nemzetközi Repülőverseny Rákosmezőn 1910. júniusában
Bal oldalon Antoinette gép Lathammal. Forrás: MMKM Archívum

A virtuális tárlaton keresztül megtudhatjuk, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei.

A közzétett anyag egyik különlegessége, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a Közlekedési Múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a légikikötőben használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A kiállítás itt érhető el.

A Közlekedési Múzeum több mint egy éve jelenteti meg népszerű, online kiállításait honlapján. Az idén már a negyedik ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán.

Nyitókép: Wittmann Viktor Lohner C típusú repülőgép előtt Rákosmezőn 1914-ben. Forrás: MMKM Archívum.