A tárlat művészi főhajtás a közép-európai országok három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt.

Visegrádi portrék. Arcképek Közép-Európa múltjából – a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára címet viselő kiállításon Gaál Tibor grafikusművész, portrékarikaturista alkotásai elevenednek meg.

A kiállítás túlmutat az elmúlt harminc esztendőn. Az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz tekintélyes személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Eredményeik időben és térben is jóval túlhaladnak saját korukon és szűkebb környezetük határain: évszázadokon és országhatárokon átívelve gazdagítják az egyetemes kultúrtörténetet.

A tárlat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös sikerünk.

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Gaál Tibor 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején rendezett

karikatúra-világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, e kiállításon is látható rajzával.

Évekkel ezelőtt kezdte el a Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel „Nagyok” portréival egészített ki. A sorozatot kultúrmissziónak tekinti, és a továbbiakban is számos portréval kívánja gyarapítani az arcképcsarnokot.

A kiállítás a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével jött létre.