fbpx

Visszatér a komolyzene a közterekre: folytatódik a Térzene Program

A programindítón az Ewald Rézfúvós Együttes tart köztéri koncertet Mezőkovácsházán.

A klasszikus zene jótékony hatásait kutatások sora igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő zene varázsa. Ezen szeretne változtatni az EMMI kultúráért felelős államtitkársága egy új, komolyzenei program létrehozásával, mely Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére 2019. október 1-jén, a Zene Világnapján indult el, 2020. tavaszán pedig a jó idő beköszöntével kiteljesedik. Márciustól újra várja a zeneszerető közönséget a program.

A Térzene Program 2020-ban Mezőkovácsházán indul útjára a sajtónyilvános TérZene programindító rendezvénnyel, ahol Fekete Péter az EMMI kulturáért felelős államtitkára, Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetője, és Csepreghy Elemér Mezőkovácsháza polgármestere tart sajtótájékoztatót.

A programindítón az Ewald Rézfúvós Együttes tart köztéri koncertet. Ők az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség. Az Együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Sonkovics Lóránd, Magyar Péter, Peresztegi Attila. A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első és különdíját nyerték el. Ezt követően az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott rangos díjakat.

A rovat további cikkei