2022. április 20-án negyedik estjéhez érkezik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes tiszteletére indított irodalmi rendezvénysorozat. Ezúttal egy Oscar-díjas film lesz a középpontban.

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. Ennek keretében valósul meg a „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgetéssorozat Juhász Anna irodalmár vezetésével, a MOMkult partnerségében, havi rendszerességgel.

A centenárium egyik jelentős eleme az a havonta jelentkező beszélgetéssorozat, amelynek minden alkalmával egy-egy irodalmár, költő, alkotó, színművész, zenész szakmai és személyes aspektusokból mutatja be kapcsolódását Nemes Nagy Ágneshez.

A „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 centenáriumi sorozatban különféle műfajok, film, színház, gyerekirodalom kapnak helyet, de a témakörök is hasonlóan színesek, megjelenik bennük a szerelem, a barátság és a háború témaköre is.

Az április 20-i esemény fókuszába a film kerül.

Miképp találkozik Nemes Nagy Ágnes lírai életműve a film területével? Miben forrás, előzmény egy film létrejöttéhez egy vers? S hol szerepel a költőnő életművében a gyermekirodalom? 

A centenáriumi sorozat negyedik rendezvényére 2022. április 20-án, szerdán este 19 órakor kerül sor a MOMkult Kupolatermében. Juhász Anna irodalmár vendégei Harmath Artemisz irodalomtörténész, Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki film Balázs Béla-díjas rendezője, valamint Ács Enikő énekes-dalszerző és Szamosi Zsófia színművész lesznek, akik az estre meglepetésprodukcióval is készülnek.

A Mindenki az első olyan magyar film, amely elnyerte az élőszereplős rövidfilmes Oscart.

Deák Kristóf rendező az összefogás erejéről és a versenyszellem káros mellékhatásairól mond el egy felemelő történetet. A film középpontjában Balázs Árpád Bodzavirág című kórusműve szerepel, amit Nemes Nagy Ágnessel írt egy közös balatoni nyaraláson. A Mindenkihez a zeneszerző fia, Balázs Ádám írta át a darabot, amelyet a filmben a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa énekelt el.

Az eseményről bővebb információ itt olvasható.