,,Valamit mégis kéne tennem,
valamit a gyötrelem ellen.
Egy istent kellene csinálnom,
ki üljön fent és látva lásson.”

Nemes Nagy Ágnes: Ekhnáton jegyzeteiből

2022-ben Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében a költőnőről megemlékező centenáriumi programsorozat váltja a 2021-ben egész éven át tartó, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky 100-at.

Az 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja volt. „A Nemes Nagy Ágnes 100 centenáriumi sorozat felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky 100-sorozathoz, hisz egyévnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze: mit szeret a közönség, minek van hatása, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón” – árulta el Juhász Anna, a program megálmodója és háziasszonya. A színes alkalmak megvalósításában idén a MOM Kulturális Központ a szervezők partnere.

A nyitórendezvényen Juhász Anna vendégei G. István László József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, a költőnő életművének egyik legnagyobb ismerője, Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, valamint Harcsa Veronika énekes, dalszerző és Gyémánt Bálint zenész voltak.

A vendégek mindegyikéhez közel áll Nemes Nagy költészete. Harcsa Veronikának az irodalom az egyik legjelentősebb forrás, dalaihoz rendre merít a magyar lírából, Nemes Nagy költészetéből is. G. István László úgy véli, hogy a száz éve született költő versei egy életre hasznos útravalók lehetnek bárki számára. Az esten a költő több jelentős költeményét is felolvasták, elénekelték. Például A visszajáró című alkotást a tárgyiasult időről és a filozófiai mélységű Ekhnáton jegyzeteibőlt.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy Nemes Nagy költészetének motívumrendszerében fontosak a természeti elemek, a madarak, a fák, és a tárgyi világot képező elemek mindig elevenek, élők a lírájában. Ezáltal a versei sokkal közelebbi, intim viszonyba kerülnek az olvasóval, a dolgok észlelése, megélése, átélése nagy hangsúlyt kap bennük.

Azt is megtudhattuk, hogy a költő rendezett és átgondolt életművet hagyott maga után. Nagyon tudatosan szerkesztette meg az életművét, verseit folyamatosan gondozta, rendszerezte, igazi szerkesztőjükként járt el.

Remek hangulatú, telt házas estével indult hát a sorozat első eseménye. Nagyszerű volt látni, hogy ennyi kíváncsi ember gyűlt össze a költészetről való közös gondolkodásra, élményszerzésre.

Nemes Nagy Ágnes az eredeti hangjának és gondolkodásmódjának köszönhetően lett a 20. század meghatározó alakja, életműve ma is aktuális.

Életműsorozata a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Az Összegyűjtött versek eredeti formában adja közre a Föld emlékei című kötet tartalmát, valamint a költő életében megjelent, ám abba fel nem vett verseket. Tartalmazza a jelenleg ismert kéziratos szöveghagyaték teljes anyagát és a költő életében megjelent, valamint a hagyatékából előkerült gyermekverseket is, azaz száz kiadatlan verssel bővült.

Az eseménysorozat következő alkalma február 23-án lesz.

A 2022-es centenárium programjairól, rendezvényeiről bővebben a Juhász Anna irodalmi szalon Facebook-oldalán, a Nemes Nagy Ágnes 100 hivatalos Instagram-oldalán, valamint a Momkult oldalon tájékozódhatunk.

Fotó forrása: Facebook