A Mohácsi Nemzeti Történeti Emlékhely területén található, hármas számú tömegsír feltárását nyáron kezdték el a Janus Pannonius Múzeum szakemberei. A munkálatokba szeptemberben az SZTE Embertani Tanszékének antropológusai is bekapcsolódtak.

A jelenleg ismert öt mohácsi tömegsír közöl a hármas számú a legkisebb, mintegy 15 négyzetméteres. 1976-os vizsgálata során a szakemberek azt állapították meg, hogy mintegy 130 embert temethettek el bele.

A helyszíni munkák alapján azonban

azt valószínűsítik, hogy ennél lényegesen több, háromszáz ember végső nyughelye lehet.

Százhúsz csontvázat már kiemeltek, további nyolcvanat pedig a helyszínen szemrevételeztek. Az összegyűjtött adatok szerint az elhunytak kilencven százaléka ifjú vagy viszonylag fiatal felnőtt, 18–40 éves férfi, kisebb részük 14–16 éves fiú volt, de temettek a tömegsírba egy-két kamaszt, egy idősebb férfit, valamint néhány nőt is.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Bár még csak a maradványok felének kiemelésénél járnak, látszik, hogy barbár mészárlás történhetett: lenyakazott emberek tömegsírjáról van szó.

A vágásnyomból sok esetben egyértelmű, hogy a letérdeltetett, lehajtott fejű embereket hátulról, nyakazással ölték meg. Arra, hogy a mohácsi csata után több mint kétezer hadifoglyot végeztek ki, I. Szulejmán archívumában írásos adatokat is találtak.

A vizsgálatok a csata pontos helyének meghatározásához is hozzájárulhatnak. Az egyik kivégzett áldozat gerincoszlopa mellett találtak egy, a kor jellegzetes puskagolyó-méreténél kisebb lövedéket. A feltételezés szerint a csontváz egy olyan hadifogolyé, aki a mohácsi csatában az oldalán megsebesült. Sérülése nem volt halálos, később azonban kivégezték, és bedobták a tömegsírba.

Az emlékhelytől négy-öt kilométerre fekvő Majs község határában fémkereséssel nagy mennyiségű puskagolyót, fegyvertöredéket és rengeteg lópatkót találtak. A körülbelül 250 lövedék közül csaknem 170 az áldozatban találthoz hasonló, tíz-tizenöt milliméteres, kis méretű puskagolyó.

A tömegsír antropológiai vizsgálata tavasszal folytatódhat. A legfontosabb cél az, hogy a megalázó módon eltemetett mártírok maradványait a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára egyéni sírokba temessék.

Nyitókép: A Mohácsi Nemzeti Emlékhely. Fottás: Polyák Attila/Origo