Volt egyszer egy Vaknyugat - GULYÁS SÁNDOR

Egyéb

- A fehérvári közönség általában elhatárolja magát az ilyen típusú előadástól - mondja Gulyás Sándor.
- Mit nem vesz be a gyomruk?
- Korábban az erős szavak miatt többen távoztak még a szünet előtt. Ezért találta ki Szurdi Miklós az éjszakai színházat, amely tizennyolc éven felülieknek szól, és így a diákok nem vesznek rá jegyet.
- Nem a fiatalok háborodnak fel a trágár szövegen, hanem az idősebb korosztály. Gondolom, nem írják ki, hogy nyugdíj előttieknek.
- Természetesen nem. Az internetes oldalunkon és a szórólapokon jelezzük az éjszakai színházhoz tartozó produkciókat. A nézők tudják, mire ülnek be, és nem csökkent a látogatottság: a jegyek azonnal elfogynak.
- A Vaknyugatban Welsh atyát játssza, aki próbálja csitítani a Connor-fivérek közti háborút. A kísérlet dacára, nem nagyon rúghat labdába. A testvéreket két meglehetősen erős egyéniségre osztotta a rendező. Gesztesi Károly és Szabó Győző mennyire engedte önt érvényesülni a próbákon?
- Kezdetben nem nagyon engedtek szóhoz jutni, nehéz volt érvényesülni. Volt, hogy hagytam magam, aztán egyszer kitörtem. Igazság szerint sokáig nem együtt próbáltunk, ők is külön, és mi is, Krajcsi Nikolettel, aki a Kicsilányt játssza. Mire találkoztunk, már nekik is jól körvonalazott elképzelésük volt, és persze mi is gondoltunk valamit.
- Gondolkodott azon, hogy Krisztusi önfeláldozás vagy egyszerűen saját kudarca miatt vet véget az életének a kisváros papja?
- Nem gondolnám, hogy krisztusi önfeláldozásról lenne szó. A kis faluba érkező papot "megeszik" az őslakosok, és Welsh atya feladja, mert itt nincs jövője. Megpróbált megváltani két embert, akik vélt vagy valós sérelmeik miatt évtizedek óta harcolnak egymással. Ahogy a pap mondja a monológjában, hiányzik a testvériség, a másikra figyelés. Elmegyünk egymás mellett, és felesleges dolgok miatt siránkozunk. Valakire szükségünk van, de azt már nem vesszük észre, hogy ott áll mellettünk. Tragédia kell ahhoz, hogy a fiúk megpróbáljanak normális testvérként viselkedni. Előre látható, hogy sosem lesznek jó testvérek, de talán észreveszik a szeretetet.
MA ESTI PROGRAM A VIDÉKI SZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJÁN
2007. április 15. vasárnap
19 óra, Thália Színház, Nagyszínpad
Vaknyugat
A Vörösmarty Színház előadása
 
Fordító: Varró Dániel
 
Valene Connor Gesztesi Károly
Coleman Connor Szabó Győző
Welsh Atya Gulyás Sándor
Kicsilány Kelleher Krajcsi Nikolette
dramaturg: Orbán Eszter
rendezőasszisztens: Láposi Réka
 
 
19.30 Thália Színház, Új Stúdió
 
A párnaember
A Gárdonyi Géza Színház előadása
 
Fordító: Merényi Anna
 
Michal Schruff Milán
Katurian Kaszás Gergő
Tupolski Mészáros Máté
Ariel Gál Kristóf
dramaturg: Várady Zsuzsa
rendezőasszisztens: D. Katona Mária