fbpx

Volt egyszer egy színház...

Interaktív, multimediális színháztörténeti kiállítás nyílt a topolyai Járási Magyar Népszínházról a vajdasági Topolya Község Múzeumában.

Volt egyszer egy hivatásos színház Topolyán, amely 1949 és 1959 között működött. A topolyai Járási Magyar Népszínház életét bemutató színháztörténeti kiállítást a Vajdasági Színházmúzeum és Topolya Község Múzeuma közösen szervezte.

Volt egyszer egy színház… című kiállítás szerzői, Bancsi Ildikó, a Vajdasági Színházmúzeum munkatársa és Oláh Tamás dramaturg, teatrológus modern, multimédiás eszközökkel elevenítették fel az egykori színház társulatának életét.

Fotó: Szerda Zsófi

A fennmaradt tárgyi emlékek hiányában, inkább az írásos, fényképes és eredeti rádiós hangfelvételekkel idézik fel a társulat tíz évét, mesélnek az utókornak. Kalmár Zsuzsa és Pálfi Ervin, a Szabadkai Népszínház jelenlegi színművészei kisfilmeken keresztül kalauzolják a kiállítás látogatóit, megelevenítve Dimitrijevics (Lusztig) Marát, a Járási Magyar Népszínház egykori igazgatóját és színésznőjét, valamint Sinkó István színművészt.

A tárlat a múzeum teljes földszintjén, hét termen keresztül varázsolja a látogatókat egy-egy korba, vagy emlékezetes helyszínre.

A kellékek, díszletek, színházi tárgyak gyűjteményként nem maradtak fenn, de a színházterem eredeti széksora és színpadi függönye kiállításra került. Érdekesség, hogy a több évtizede a múzeum előcsarnokában lógó csillár is egykor a színház épületét díszítette.

Dimitrijevics Mara nyaklánca és kesztyűje
Fotó: Szerda Zsófi

A kiállítás közel áll a topolyaiakhoz egyrészt azért, mert sem előtte, sem azóta nem volt hivatásos színháza a bácskai kisvárosnak. Másrészt pedig a helyiek egy része még látta a Járási Magyar Népszínház egy-egy előadását, vagy akár személyesen is ismerte színészeit, ezért a közbeszédben még ma is számos történet él a társulat tagjairól.

Ennek ellenére nemcsak a topolyaiaknak nyújthat élményt a tárlat, hiszen a látványvilág és ez a nem mindennapi színház története bárkit magával ragadhat.

Dimitrijevics Mara volt talán a legkiemelkedőbb személyisége a társulatnak, aki szívén viselte a színház sorsát, vezette őket, de maga is szerepelt az előadásokban. Ma is több történet él még róla a kisvárosban. A kiállításon megtekinthető a színésznő saját kesztyűje, valamint nyaklánca, de a színház eredeti pecsétje is.

A Belgrád Kávéház, ahol szívesen időztek a színészek
Fotó: Szerda Zsófi

Topolyán az egykori hivatásos színház munkáját most a Mara Amatőr Színház folytatja, amely Dimitrijevics Mara emlékét őrzi nevében is. A megnyitó alkalmával az amatőr társulat tagjai az egykori színház utolsó előadásából, A néma leventéből, az eredeti előadás fotói alapján készített ruhákban mutattak be egy rövid részletet.

A jelmezek a kiállításba is bekerültek, a látogatók – más kiegészítők mellett –, ezeket is felpróbálhatják. Topolya Község Múzeumának felkérésére a Mara Amatőr Színház tagjai, mint „szakmabeliek”, tartanak csoportos tárlatvezetéseket gyermekeknek, felnőtteknek. A kiállítás június végéig látogatható.

A teljes írás a magyarmuzeumok.hu-n olvasható.

A nyitóképen: Dimitrijevics Mara, a színház alapítója és vezetője. Fotó: Szerda Zsófi

A rovat további cikkei