Az előadást Szikora János rendezésében március 16-án mutatták be a Vörösmarty Színházban. A darabot Jókai Mór regénye alapján a rendezővel közösen Selmeczi Bea dramaturg adaptálta színpadra.

„A föld ne forogjon, hanem álljon”– mondja halála előtt Baradlay Kazimir a szabadságharc előtti napokban. De a forradalom után a világ megváltozik, és Baradlayné szembemegy férje végrendeletével, hogy fiait a magyar haza védelmének szolgálatába állítsa. Jókai Mór regénye ma is aktuális kérdéseket feszeget, amit a regényből írt új darab továbbgondol. Hazaszeretet vagy önérdek?

Szikora János rendező elmondta: a történet Magyarország társadalmi megosztottságáról szól a 19. században. Az előadás az ország szétszakadt állapotát mutatja be a Baradlay család történetén keresztül, a bécsi, majd a pesti forradalom kitörését és a szabadságharc konfliktusait megmutatva. A teátrum igazgatója szerint az ezeket az eseményeket követő viszontagságos időkben a jövő reményét azok a fiatalok jelentik, akik a nehéz körülmények ellenére is egymás kezét fogva tekintenek előre és újraegyesíthetik az országot.

A címszereplőket Imre Krisztián, Kovács Tamás és Ionescu Raul játsszák - sorrendben Baradlay Ödönt, Richárdot és Jenőt. További főbb szerepekben: Varga Mária mint Baradlayné; Sarádi Zsolt Ridegváry Bence szerepében; Krisztik Csaba Tallérossy Zebulonként látható; Szalmási Mihályt és feleségét, Szalmásinét Tűzkő Sándor és Ballér Bianka alakítják; Plankenhorst bárónők karaktereit, Antoinette-t és Alfonsine-t Závodszky Noémi és Mosolygó Sára formálják meg a színpadon; Liedenwall Edit szerepében Fehér Diána Aidát láthatjuk; Lánghy Arankát Farkas Angéla alakítja; Kuna Károly Salamon zsibárusként látható; Trokán Péter Haynau tábornok szerepében játszik.

További részletek itt.

Fotók: Kiss László / Vörösmarty Színház