A 100 évvel ezelőtt született Wagner Nándorra (1922–1997) nagyszabású kiállítással emlékezik a Műcsarnok. Életműve három országhoz – Magyarországhoz, Svédországhoz és Japánhoz – kötődik. Legismertebb alkotása a Filozófiai kert című szoborcsoport a Gellérthegyen, melynek nyomtatott mása a műcsarnoki kiállítás középpontjába állítva most is együtt gondolkodásra hív.

A 100 évvel ezelőtt született Wagner Nándorra (1922–1997) nagyszabású kiállítással emlékezik a Műcsarnok. Különös életműve három korszakra tagolódik és három országhoz – Magyarországhoz, Svédországhoz és Japánhoz – kötődik, így élete során háromszor indította újra művészeti karrierjét.

A hazai pályakezdő időszakban tervezett szobrai közül a mai napig látható az 1955-ben felavatott dunaújvárosi Vízhordó lány című kútszobra, ám más monumentális köztéri szobrait csak életműve lezárulta után avatták fel. Wagner 1956-ban Svédországba emigrált, ahol művészi karrierje kiteljesedett. Az itt töltött időszak jelentőségét számos köztéri szobra jelzi. Emléket állított a második világháború lengyel áldozatainak, de Selma Lagerlöf Nils Holgerson csodálatos utazása című művének Márton lúdját is megformázta. Svédországban megismert képzőművész feleségével, Akijama Chijóval 1969-ben Japánba költöztek, ott építették fel saját műteremházukat, amelyhez a tárlaton is megjelenített, a keleti és nyugati kultúrákat egyesítő teaház is tartozik.

Legismertebb alkotása a budapesti Gellérthegyen 2011-ben felavatott, meditációra hívó szoborcsoport, a Filozófiai kert, amely egymás jobb megértésének jegyében fogant. Az egyistenhitű vallásalapítók megformázásával Wagner Nándor arra kereste a választ, ami bennünket, embereket összeköt. A műcsarnoki kiállítás középpontjába állított, legkorszerűbb technológiával, 3D-nyomtatóval készült szobormásolatok most is együtt gondolkodásra buzdítanak.

Kurátor: Fazakas Réka

További információ: itt.

A tárlathoz kapcsolódó program: október 8., szombat, 15:00 – Nyitó tárlatvezetés Fazakas Rékával, a kiállítás kurátorával a Wagner Nándor 100 | A bölcselet szobrásza című kiállításon

Nyitókép: Wagner Nándor Filozófiai kert című szoborkompozíciója. Fotó forrása: Műcsarnok