A koronavírus-járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt a Womex tulajdonosa, a Piranha Arts, és a hazai szervező, a Hangvető csapata bízik abban, hogy a Womex20-at meg tudják tartani.

A Womexre várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik: művészek, szakmai kiállítók és újságírók, valamint kulturális intézmények képviselői. A Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal a 2015-ös budapesti Womex-kiadáson is sikerrel együttműködő helyszínekre, a Müpába, a Bálnába és az A38 Hajóra szervezi a fesztivált.

„A világzenei vásár rendkívüli lehetőség Budapest számára. Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei kiadás más lesz, mint az eddigiek, mivel sok nemzet még mindig küzd a világjárvánnyal. Ennek megfelelően fogunk változtatásokkal, korlátozásokkal és új ötletekkel élni, hogy a lehető legbiztonságosabb és legélvezhetőbb Womexet rendezhessük meg” – mondta el Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója. Weyer hozzáfűzte: bízik benne, hogy az eseménnyel hozzájárulhatnak a vírus által súlyosan érintett globális zenei gazdaság újjáéledéséhez.

A Womex a globális zenei élet legnagyobb rendezvénye: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek szemléje és díjkiosztó ünnepség. A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett „hét szamuráj” dönt. Idén több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok választják ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a Womexen. A Hangvető arra törekszik, hogy a Womex nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a tervek szerint külön regionális színpadot szentelnek, emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.

Fotó: Jayson Rhode