1. Nemcsak az erdélyi étel, hanem a beszéd is ízes. Mindkettővel találkozhatsz a VIBE-on, helyi ételek, kézműves sörök és borok közül lehet majd válogatni.

2. A pálinka külön sorszámot érdemel. Erdélyben bármiből képesek pálinkát főzni. Viszont nem árt vigyázni az erőssel, mert ami 50 fok alatt van, azt a határon túl láznak hívják.

 

3. Ügyes line-up-ot hoztak össze a szervezők, a nemzetközi nevek: Lost Frequencies, Modestep DJ Set, Foreign Beggars, Alle Farben és a Stanton Warriors. Amikor ezek a koncertek lejárnak, több helyszínen is reggelig tartó bulik kezdődnek a legjobb erdélyi lemezlovasokkal.


53880_1_600x451.png
Alle Farben

4. Az útiköltség kijön 7-10 ezerből. Ha látni is akarunk valamit a tájból, és gondolunk az ökológiai lábnyomunkra is, repülő helyett (Marosvásárhelyig 5-17 ezer Ft) vonattal, esetleg busszal menjünk, ezeken hétezer forint körüli jegyárakkal lehet számolni.

 

5. Tóth Máté, alias Tibi atya mellett a VIBE tudásfórumán, a Koliban influenszerek, egyetemi előadók, vloggerek, közéleti szereplők napközben tartanak előadásokat.

6. Románia jeles turista attrakciója a néhány éve felújított tordai sóbánya. Útba esik Marosvásárhely fele, pár kilométert kell csak kerülni. A döbbenetes földalatti csarnokokat és a rangos díjakat bezsebelő futurisztikus térinstallációkat látni kell!


torda_a_varazslatos_sobanya_600x449.png
Tordai sóbánya

7. Székelyföld sincs messze. Marosvásárhelyről, már csak egy lépésre vannak a nagyrészt már ismert székelyföldi látnivalókon túl Európa, és talán a világ legbiztosabb medvenéző helyei is.

 

8. Marosvásárhelyen is bőven van látnivaló. A szecesszs Kultúrpalota mellett itt van például a Teleki-téka, ahol 14. századi magyar nyelvemlékeket is meg lehet nézni. A könyvtárat 1797-ben létesítette gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, hanem rendkívül művelt ember is volt.

 

9. A négynapos bérlet ára átszámolva tizennégyezer (!) forint, és a VIP bérlet se sokkal drágább, mintegy huszonhétezer. A VIBE tehát a Kárpát-medence egyik legelérhetőbb zenei fesztiválja. A karszalaggal a fesztivál melletti strandra is be lehet menni.

 
+1. A végére hagytuk, ami a szervezők szerint a legfontosabb: találkozhatsz, ismerkedhetsz, hálózatosodhatsz erdélyi arcokkal! A VIBE-ot nem véletlenül nevezik a legszínesebb fesztiválnak: ide Erdély minden csücskéből eljönnek a fiatalok Szatmártól és a Bánságtól a Gyimesekig,