Nemzetkozi_Bartok_Szeminarium_es_Fesztival

Idén hét kurzust hirdettek meg. A Nemzetközi Bartók Szeminárium művészeti vezetője Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző lesz, akinek felkérésére olyan neves professzorok tartanak majd mesterkurzusokat, akik nemcsak Bartók Béla zenéjének értő tolmácsolói, de egyben kiváló előadóművészek is.

Az akusztika, zeneelmélet és zeneszerzés mesterkurzust Dubrovay László, a karmester mesterkurzust Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, a dal, oratórium és ária mesterkurzust Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vezeti majd. A hegedű mesterkurzust Jávorkai Sándor, a gordonka mesterkurzust pedig testvére Jávorkai Ádám tartja, a zongora mesterkurzus vezetője pedig ebben az évben Balázs János zongoraművész lesz.

Javorkai_Adam_gordonka
Jávorka Ádám

A Nemzetközi Bartók Szeminárium történetében először idén indul tuba mesterkurzus, amelyen Bazsinka József tubaművész vezetésével folyik majd a szakmai munka.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium kurzusaival nemcsak a bartóki örökséget szeretnék megőrizni és átadni a jövő generációk számára, de arra is rá kívánnak világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének.

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, művei a világ szinte összes koncerttermében rendre felcsendülnek. Bartók olyan örökséget hagyott hátra, amelyet állandó feladat megismertetni a hazai és külföldi fiatal zenészekkel. A szeminárium célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Bartók Béla művészetéhez, jobban megértsék zenei nyelvezetét és autentikus környezetben ? a szerző hazájában ? tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói Bartók műveinek.

A részletes kiírások megtalálhatók a www.bartokfesztival.hu oldalon.

A nyitóképen Bazsinka József.

Forrás: Filharmónia Magyarország