Lajtha Lászlót a népzene és a népi hagyományok iránti szenvedélyes szeretete, elhivatottsága vezérelte. Még csak 18 éves volt, amikor Bartók nyomán népzenegyűjtő útra indult édesanyja szülőhelyére, Erdélybe. Számos elismerésben részesült már életében is, többek között ? Liszt Ferenc után másodikként ? a Francia Szépművészeti Akadémia tagjává választották. Népzenekutatóként főként a hangszeres népzene és a vallásos népének gyűjtésével vált kiemelkedővé, emellett az 1972-ben megindult magyar táncházmozgalom alapvető forrásaként is az ő gyűjtése szolgált.

Kelemen László így méltatta a zeneszerző munkásságát: ?A névadó mindig példa volt számomra. Személyében nemcsak a nagyformátumú zeneszerzőt tiszteltem, hanem a zenéhez kötődő alázatát is becsültem. Szóbeszédből tudom, hogy amikor Bartókék 1916-ban felvették Lajthával a kapcsolatot, tulajdonképpen egy zenéhez értő szolgát kerestek, no, ez volt Lajtha. Szolga volt a szó legnemesebb értelmében, emellett kimagasló egyéniségére is felnézhetünk: a francia zene frissességét hozta el a magyar népzenei világba. Habitusa is példamutató, a háború után egy sikeres angliai életszakaszból érkezett haza, felvállalva az üldöztetést és nélkülözést. Szívós munkával hozta létre a Lajtha-csoportot: kiemelkedő munkát végeztek Tóth Margittal, Erdélyi Zsuzsannával. Kevésbé köztudott, de a Kossuth-díjjal járó összeget is megosztotta a rászorulókkal. Büszke vagyok arra, hogy hagyatékát a Hagyományok Háza gondozhatja.?


lajtha_szobra_600x399.png
A zeneszerző szobra az V. kerületi Károlyi-kertbenFotó: MTI/Soós Lajos

Az emléktáblánál tartott ünnepséget követően Nyitrai Tamás és a Tükrös zenekar vezetésével közös zenés séta indul Lajtha László Károlyi-kerti szobrához.