A rendkívüli tehetségű fiatal korrepetitor karmesteri pályája már ekkor elindulhatott volna, de aznap szállta meg hitleri hadsereg Bécset és Magyarországon sem volt Solti számára remény.
Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója hangsúlyozta, hogy a ház, amelyben vezényelni a karmester egyik álma volt, most fejet hajt Solti György előtt. 
Bogyay Katalin UNESCO-nagykövet, az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezete Közgyűlésének elnöke azt mondta: nagy öröm, hogy Lady Valerie Soltival az ünnepségek részesei lehetnek Budapesten is. A megemlékezések Párizsban kezdődtek a szeptember 14-i UNESCO-székházbeli koncerttel, amelyet nemcsak Solti Györgynek, hanem a kiemelkedő tudósnak, Szentágothai Jánosnak is ajánlottak a kettős ünnepi év alkalmából.
 

ladyvalerie_bogyaykatalin.jpg
Lady Valerie Solti, Solti György özvegye (j) és Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete (b)Fotó: Földi Imre 
 
A zeneszerző özvegye, Lady Valerie Solti elmondta: férje büszke volt arra, hogy magyar volt, hogy itt tanult kiváló mesterektől, Weinertől, Bartóktól, Kodálytól. ?Szeretek elmesélni egy történetet: amikor a Figarót vezényelte itt, az első felvonás nagyszerűen ment, siker volt. Ám a szünetben hírét vették az Anschlussnak, és a figyelem kevésbé irányult az előadásra. Neki is el kellett mennie Magyarországról? ? fogalmazott a karmester özvegye az előadás előtt.
Felidézte, sokan kérdezték annak idején férjétől, hogyan tudott átmenni a háború után Svájcból Münchenbe. Ő azt vallotta, hogy a múlt nem változtatható meg, de a jövő a kezünkben van és ez fontos ? mondta Valerie Solti.
 
(Forrás, fotó: MTI ? Földi Imre)