the_qualitons_kexp_fotok_3

Márciusban Settle-ből csekkolt be a tavalyi év egyik legjobb hazai lemezét szállító The Qualitons. Echos Calling című anyaguk nem elég, hogy az összes fontosabb magyar toplistát meghódította, és idén Fonogram-díjat is kaptak érte ? Kevin Cole, a KEXP egyik esszenciális zenei megfejtője is felfigyelt a srácokra, és a tavalyi év legmeghatározóbb 25 lemeze közé választotta az anyagot. Ezek után meghívta a Qualitonst saját rádióműsorába, így március 22-én Amerika leghíresebb alternatív rádiójában a csatorna 1972-es alapítás óta először zenélt élőben magyar zenekar.

the_qualitons_kexp_fotok_5

A KEXP egy olyan médium, amiből az elmúlt majdnem 50 év során egyáltalán nem veszett el a küldetéstudat: felkutatni és megmutatni a világ minden tájáról az igazán izgalmas, újszerű, feltörekvő zenéket. Youtube-csatornájuk közel 1.800.000 feliratkozót számlál, és ami még fontosabb, rengeteg, azóta igazán befutott előadót láttak már vendégül: járt már itt többek között Macklemore & Ryan Lewis; Florence + the Machine; az Arctic Monkeys; a Foals vagy éppen Lykke Li is.

the_qualitons_kexp_fotok_13

Ez nem az első nemzetközi siker a The Qualtions életében. Amellett, hogy számos alkalommal koncerteztek Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig, állandó fellépői különböző showcase fesztiváloknak. Meghívást kaptak tavaly a texasi SXSW-re, ahol megnyerték a JanSport versenyét, és a Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis is felfigyelt már a banda munkásságára.

Most végre megérkezett a zenekar várvavárt felvétele a KEXP stúdiójából:

?Egy pillanatig sem gondoltunk arra, mikor beléptünk a KEXP-s helyszínre, hogy ez az a stúdió, ahol játszottak már nagy zenekarok, inkább csak azzal voltunk elfoglalva, hogy milyen király, hogy ott vagyunk. Csodáltuk a ?karácsonyi” díszvilágítást a fal mentén és az volt bennünk, hogy áhá, szóval ez így néz ki élőben. Aztán jött egy enyhe gyomorgörccsel vegyülő tini izgatottság, amit hűvös, ámde mosolygós nyugalommal próbáltunk leplezni. Végül, amikor zenélni kezdtünk, jobban el tudtuk engedni magunkat, mint amennyire féltünk az egésztől. Jól esett ott zenélni” ? árulták el a tagok.