fbpx

Japán fuvolazenekar Szolnokon

musica_yokohama2

A tíz főből álló Musica Yokohama fuvolazenekar 1996-ban alakult. Japánban nagyon népszerűek, de már Európában is többször bemutatkoztak. Koncertkörútjukat nagy siker kísérte Csehországban, Németországban, Moldáviában, Romániában és Bulgáriában is. Repertoárjuk a barokktól a kortárs zenéig szinte minden stíluskorszakot felölel. A zenekar művészei maguk is komponálnak, így gyakran hallhat tőlük saját műveket is a nagyközönség. Magyarországon most lépnek föl első alkalommal. Koncertjük valódi kuriózum lesz, hiszen a zenekarban mindenféle fuvola ? a piccolo fuvolától a nagybőgő fuvoláig ? megtalálható.

A zenekar magyarországi turnéja során ? a szolnoki fellépésén kívül ? május 25-én Budapesten, május 27-én pedig Kecskeméten is ad koncertet.

A Musica Yokohama szolnoki koncertjén el fog hangzani Mozart ?F-dúr divertimentója?, Haydn csodálatos ?Gyász szimfóniája?, Puccini ?Bohémélet fantáziája? de Doppler és Bartók műveket is hallhat a közönség. Sőt egy kortárs japán komponista, Watanabe Atsushi ?Lamento for an Ocean? című művével is megismerkedhet a hallgatóság. A darab 2011-ben íródott. A szerző eredetileg a tengerbe ömlő, a tengert tápláló éltető vízről szeretett volna egy művet komponálni, éppen ezért alapmotívuma a ?sea? (tenger) című japán dal. Watanabe már majdnem kész volt a darabbal, amikor március 11-én bekövetkezett a nagy japán földrengés, ennek hatására a szerző drasztikusan megváltoztatta a kompozíció tartalmát. Watanabe a következőképpen nyilatkozik művéről: ??bár megpróbáltam különböző érzelmeket vinni a zenébe, de amit komponáltam, az csak azt fejezi ki, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk a természettel szemben. A nukleáris baleset és a földrengés által okozott kár felbecsülhetetlen volt. Egy emlékdalt szerettem volna írni azoknak az embereknek, akiket közvetlenül érintett a katasztrófa. Nem tudom, hogy ez mennyire sikerült, de remélem, hogy a mű lehetőséget nyújt arra, hogy szenteljünk egy kis időt a tengerhez címzett imára.?

 

Watanabe egyébként fuvolára komponál zeneműveket, és egy speciális fuvolát is használ, ami ?BeBe? névre hallgat. Többek között ennek a hangszernek is megismerheti a hangját a szolnoki hallgatóság május 26-án, hétfőn 19 órakor a Szolnoki Galériában, a japán Musica Yokohama fuvolazenekar koncertjén.

 

Jegyinformáció: +36 20 5335860

A rovat további cikkei