MREnekkar

Vásáry Tamás újabb koncertsorozatában Robert Schumann életművének legfontosabb zenekari darabjai, a harmadik évadában a végéhez érő Beethoven-ciklusban pedig a Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium is elhangzik a nyitányok és zongoraversenyek mellett a Zeneakadémián. A Beethoven-ciklusban elhangzó versenyművek szólistája Ránki Dezső és Ránki Fülöp zongoraművész, a Schumann-sorozaté Oláh Vilmos hegedűművész, Devich Gergely gordonkaművész és Fülei Balázs zongoraművész lesz.

MRE
Sajtótájékoztatón ismertették az új évadot

A Müpában mások mellett José Cura Verdi Requiemjét dirigálja és a Bajazzók címszerepét énekli. Rost Andrea Strauss Négy utolsó énekével és a Rózsalovag zárójelenetében lép színpadra, Kobajasi Kenicsiró vezényletével Csajkovszkij 5. szimfóniája is megszólal. A koncerteken fellép mások mellett Sümegi Eszter, Pasztircsák Polina, Rohmann Ditta és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A zeneakadémiai Dohnányi-bérlet zenei kínálatában Alex Nante Fuvolaversenye Camilla Hoitenga német fuvolaművész közreműködésével, valamint José Cura Montezuma és a rőt pap című operájának ősbemutatója és Mozart A-dúr klarinétversenyének eredeti változata is szerepel Varga Gábor előadásában.

Vajda Gergely vezényletével Britten és Debussy tenger-zenéi mellett Szent Ferenc emlékét idézik meg Liszt Ferenc és Orbán György műveivel, Sümegi Eszter énekszólójával. Kovács János dirigens Smetana Hazám című ciklusából és Leos Janácek műveiből állította össze műsorát.

VasaryTamas2
Vásáry Tamás
Fotó forrása: hirado.hu

A Mátyás-templomi Anno Sacri-sorozatban Bach, Vivaldi, Telemann és Handel kompozíciói, a Magyar Rádió Énekkarának Sapszon-bérletében az énekkari irodalom emblematikus alkotásai szólalnak meg a Pesti Vigadóban. Az Anno Sacri-sorozat folytatásaként barokk felfedezésekre invitálják a közönséget Bach, Vivaldi, Telemann és Handel kompozícióival. A sorozat három ékköve Vivaldi, Telemann és Bach Magnificatja lesz.

A Sapszon-bérletben Csillag Béni Rossini Kis ünnepi miséjét vezényli, Pad Zoltán pedig Rahmanyinov Vesperását és Monteverdi Vespróját tűzi műsorra. A negyedik esten a bérlet névadójának fia, ifjabb Sapszon Ferenc vendégszereplése ígér spirituális hangulatú koncert-élményt.

mr_gyermekkorus
Fotó forrása: radiosite.hu

A Magyar Rádió Gyermekkórusa idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját. A jubileumi évben számos fontos felkérésnek tesznek eleget Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. Az ünnepi évet lezáró koncert december 15-én lesz a Zeneakadémián.

A bérleteket május 15-ig kedvezményesen árusítják.