backstage

A könnyűzenei életben történő eligazodáshoz szükséges alapvető ismereteket átadó, évadonként hat-nyolc alkalommal, összesen mintegy húsz-harminc előadást lebonyolító Backstage-programsorozat első előadásait a Hangfoglaló indulásának évében tartották. Az elmúlt öt évben mintegy negyven alkalommal, több mint száz előadáson és kerekasztal-beszélgetésen, közel kétszáz vendége volt a Backstage-eknek, amiket alkalmanként ötven-száz érdeklődő látogatott, és az utóbbi két évben nagyjából ugyanennyien követtek az interneten keresztül.

backstage1

A Backstage események nemcsak a tudás átadására, de sok esetben a szakmai találkozókra is jó alkalmat kínáltak. A Hangfoglaló Program Kollégiuma és a Programiroda úgy döntött, hogy fél évtized után megújítja a Backstage-sorozatot.

?A jövőben Backstage Start néven fut majd a szeptember 11-én induló képzés, és az idei évtől új helyszínre, a Trip Hajóra költözik, ahol a képzési napokon 10 és 14 óra között két előadás majd egy azokhoz témájában illeszkedő szeminárium kapcsolódik. A Backstage Starton az induló zenekarokat, előadókat, kezdő menedzsereket érintő legfontosabb kérdésekre keressük a válaszokat? ? emelte ki Fernbach Erika, aki szeptembertől a Magyar Könnyűzenei Menedzsmentképzést Támogató Alprogram vezetőjeként segíti a Hangfoglaló munkáját. ?Az a célunk, hogy átadjuk azokat az alapokat, amelyek minden induló zenekar és kezdő menedzser számára nélkülözhetetlenek a koncertszervezés, a menedzsment, a kommunikáció területén, valamint jogi és gazdasági vonatkozásokban.?

backstage2

Szintén havonta rendezik majd meg a második lépcsőt jelentő Backstage Pluszt, amit azoknak a zenészeknek kínálnak, akik néhány éve már benne vannak a zeneiparban, esetleg a korábbi években részt vettek a Backstage előadásokon. A Lumen Kávéház különtermében zajló Backstage Pluszon egy-egy kerekasztal-beszélgetés során, zeneipari szakemberek segítségével azokat a kérdéseket boncolgatják, amelyek már az építkezésről, a továbbjutásról szólnak. A beszélgetést követően a felkért szakemberek három, az előzetes jelentkezés során kiválasztott zenekart elemeznek a saját szempontjaik és szakterületek alapján.

A képek forrása a Hangfoglaló oldala.