Érdemes-e zenei, zenészi karrierben gondolkodni? Miért perelte be az EJI a Deezer-t? Fejleszthető-e a magyar közönség mérete, elkötelezettsége? Sikeres-e a Cseh Tamás Program? Ilyen és hasonló aktuális kérdések foglalkoztatják ma a zeneipar szereplőit, az ahhoz kapcsolódó sajtót és az érdeklődő közönséget. A válaszok komplexek, de az elmúlt egy év munkájára építve a résztvevők megpróbálják közösen megtalálni őket.

2014-ben alapos, átfogó kutatás készült a magyar zeneiparról, annak nemzetgazdasági jelentőségéről nemzetközi összehasonlításokba helyezve. Az elkészült kutatás elsőként az iparág szereplői számára válik elérhetővé a Music Hungary konferencián. A kétnapos konferencia első napjának előadásaiban és beszélgetéseiben a kutatás eredményei, az egyes részterületek kérdései és válaszai kerülnek részletes kifejtésre, az adott területen érintett szakmai, iparági, államigazgatási szereplők részvételével. Emellett külföldi vendégelőadó is érkezik, aki a sikeres és követhető mintákat ismerteti a nemzetközi zenei világból.

music_hungary

A második napon először a magyar könnyűzenei élet mindeddig legnagyobb összegű egységes fejlesztési koncepciója, az iparág és az állam közös erőfeszítésével megvalósuló Cseh Tamás Program eddig eredményei, a várható további fejlemények és lehetőségek kerülnek terítékre az érintettek széles körének közreműködésével. Ezt követően a konferencián az idén tavasszal elindult Petőfi TV kapcsán azt vizsgálják meg, hogy milyen felületeken tud ma megjelenni a könnyűzene az elsősorban hazai, szélesebb közönség felé, valamint, hogy kibékíthetőek-e a zeneiparban kulturális és a kereskedelmi szempontok?

Egerben pedig ezt követően sem áll meg az élet: május 29-én startol az ÉTER PLUSZ ? Tehetségkutató Fesztivál, melynek fő célja, hogy az országban és a határon túl élő, szárnyaikat próbálgató amatőr magyar tehetségeknek lehetőséget nyújtson a bemutatkozásra, a fejlődésre. Az eseményre főleg saját szerzeményeket várnak, melyet az együttesek egymással versenyezve mutathatnak be a közönségnek és a zsűrinek. Jelentkezni május 8-ig még lehet! Annak pedig, aki inkább csak nézőként lenne jelen, nem árt tudnia, hogy az estéket neves hazai fellépők zárják a FESZT!EGER keretein belül: érkezik például a Kiscsillag, a Quimby, a Tankcsapda, de Szabó Balázs Bandája is.

eter