nemzetifilharmonikuszenekar0994_fotonf_wagner_csapo_jozsef_600x400.png
A Nemzeti FilharmonikusokFotó: Wágner Csapó József

A Müpába szervezett két önálló sorozatban, a Kocsis- és a Kobayashi bérletben, igazi világsztárokkal találkozhat a közönség. Népszerű, közismert műveket és érdekes ritkaságokat egyaránt kínál a zeneakadémiai Ferencsik bérlet hat programja. A Pesti Vigadóban tartandó hangversenyeken ? a Lukács bérletben - a szokványos zongora-vagy hegedűverseny ismétlő koncertek helyett ezúttal különleges kompozíciókkal ismerkedhet a közönség.


nemzeti_enekkar_600x270.png
A Nemzeti Énekkar

Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti bérlet-sorozata, ahol a kórus megmutathatja sokszínűségét a legkülönbözőbb stílusokban. A Nemzeti Énekkar ezen kívül egy új helyszínen a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja közönségét, ahol Rossini és Donizetti csodálatos műveit adják elő, decemberben pedig egy Föld körüli utazásra is invitálja a hallgatóságot. A Próbatermi vendégség-sorozat évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál, és mindig nagy érdeklődésre tart számot. Az új évadból sem hiányozhat az ifjúságnak szóló Zenemánia-sorozat.


maisky_trio_1_1030x579_600x337.png
A Maisky TrióFotó forrása: ccm-international.de

Sebastian Weigle, Bertrand de Billy, Carlo Montanaro visszatérő karmesternek számítanak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén. Karen Kamensek és Michael Sanderling először dirigálja a zenekart. Igazi különlegességnek számít a Maisky-tiró közreműködése. Mischa Maisky csellóművész január 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben gyermekeivel, Sascha Maisky hegedű- és Lily Maisky zongoraművésszel együtt szólaltatja meg Beethoven Hármasversenyét. Maxim Vengerov hegedűművész egy-egy Bruch és Ravel művel kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. Ugyanitt lesz vendége a zenekarnak Sharon Kam klarinétművész Weber klarinétversenyének szólistájaként.


komlosi_ildiko1_600x458.png
Komlósi IldikóFotó forrása: az énekesnő Facebook-oldala

Arabella Steinbacher Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenyét adja elő a Müpában. Ugyancsak itt lép fel Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész. Hazai kiválóságaink közül Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének lesz szólistája szeptember 25-én az évadnyitó hangversenyen. Ugyancsak ezen a koncerten lép fel Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg várában.