classical-music-1838390_960_720


2017. január 19., csütörtök, 19 óra

Barokk és romantikus művek hárfára és gordonkára

Közreműködik:

Farkas Mira ? hárfa

Karasszon Eszter ? gordonka

I love hárfa! Ennek a Virtuózokban elhangzott mondatnak (Kesselyák Gergely) biztos köze van ahhoz, hogy a zeneiskolákban egyre többen szeretnének hárfát tanulni. De a legtöbb köze természetesen azoknak a kiváló fiatal művészeknek van a hárfa reneszánszához, akik úgy varázsolnak elő hangokat a gyönyörű hangszerből, mint Farkas Mira Junior Prima-díjas művész. A másik nem kevésbé szép hangú és formájú instrument, a cselló megszólaltatója Karasszon Eszter, a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója, a Concerto Budapest művésze. Ő ugyancsak a legfiatalabb hangszeres kiválóságok közé tartozik. Hárfát és csellót ritkán hallani duóban együtt játszani: különleges, érzelmekkel teli koncert ígérkezik. Gondoljanak csak a gyönyörű háfaszólóra a Lammermoori Luciából vagy Liszt Szerelmi álmok átiratára, mely az emberi hanghoz legközelebb álló csellón és a finoman elegáns hárfán szólal majd meg!

(Szőke Cecília)

Belépőjegy: 1400 forint, senior és diákjegy: 700 forint

 

2017. január 20., péntek, 19 óra

A zongoránál Darvas Ferenc

Darvas Ferenc ismét eljön az Óbudai Társaskörbe, lehet megint köré ülni, régi dallamokat, slágereket, történeteket hallgatni, és lehet vele énekelni a kedvenceket.

Belépőjegy egységesen: 1000 forint

 

2017. január 23., hétfő, 19 óra

Baranyi 80 ? Baráti portré egy reneszánsz emberről

Közreműködik:

Ardó Mária, Csák József ? ének

Harazdy Miklós ? zongora

Szersén Gyula színművész

Beszélgetőtársak: Czigány György, Madarász Imre, Szakonyi Károly, Szinetár Miklós

Szerkesztő, műsorvezető: Merényi Judit, Farkas László

?A terveimmel kondicionálom magam. Egy kolostorba vonult szerzetes cellájának ajtaja felett olvasható tapintatos figyelmeztetés lebeg a szemem előtt: Írni valóm sok, időm kevés? ? így nyilatkozott Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító 2014-ben. Az élet őt igazolja, hiszen a több mint negyven kötet szerzője, kéttucatnyi verseskötet fordítója, opera és irodalmi műsorok szerkesztője és műsorvezetője idén 80 éves. Az Óbudai Társaskörhöz számtalan szálon kapcsolódó művészt barátai, kollégái köszöntik.

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

 

2017. január 27., péntek, 19 óra

Tudom, hogy van neki ? A Hot Jazz Band koncertje

Már hetedik alkalom, hogy a Hot Jazz Band kedvenc óbudai közönségével köszönti az új évet. Az 1920-as, ?30-as évek iránti lankadatlan nosztalgia újabb és újabb felfedezésekre ösztönzi a zenekart, melyekből igyekszünk a legújabbakat bemutatni, értve benne a magyar és az amerikai gyöngyszemeket. Ezúttal egy zenekari különlegességet is felvonultatunk műsorunkban. A zenekaron belül kezdetek óta létező Hungarian Banjo Kings nevű formáció ? mely 2015-ben öltött igazi ?nagyzenekari? testet ? lesz színfoltja műsorunknak. Az Európában egyedülálló módon összeállt öt bendzsós, egy basszusszaxofon és egy mosódeszka alkotta alakzat vidám hangulatot varázsol a januári estében.

(Bényei Tamás)

Belépőjegy egységesen: 3000 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. január 28., szombat, 15 óra

MOZART KLUB ? Óbudáról indultak?

Lakatos György vezetésével

Vendég: Botos Veronika ? brácsa

Tiszteletbeli elnök: Varga Károly

Az évad tematikájában ezúttal olyan művészeket látunk vendégül, akik Óbudáról, a Fővárosi III. kerületi Állami Zeneiskolából indultak 1968 és 1989 között. (A névsor összeállításáért köszönet Túry Évának.) Sőt még az is lehet, hogy a Varga Károly által egykor vezetett Mozart Klub délutánjain kerültek még közelebb a klasszikus zenéhez.

Éves bérlet felnőtteknek: 3000 forint, gyermekeknek és diákoknak: 2000 forint

Alkalmankénti belépőjegy felnőtteknek: 500 forint, gyermekeknek és diákoknak: 300 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

ÓBUDAI TÁRSASKÖR GALÉRIA

2017. január 11. ? január 29.

Kicsit még gondolkodom ? Zalavári András képzőművész kiállítása

Kiállításmegnyitó: 2017. január

Megtekinthető hétfő kivételével naponta 15 és 19 óra között

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. február 1., szerda, 19 óra

Tehetségmaffia ? Szabadi Vilmos koncertsorozata tanítványaival

Közreműködik:
Mirai Musicians Trió

Yayoi Nakajima ? hegedű

Aya Shirai ? gordonka

Megumi Shimanuki ? zongora

Szabadi Vilmos ? hegedű

Beszélgetőtárs: Mohácsi Szilvia

Szabadi Vilmos Liszt-díjas előadóművész és tanár, az általa szerkesztett koncertsorozat keretében ezúttal tanítványait mutatja be. Miután több mint harminc éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, nagyon sok fiatal művészpalántát segített már az útkeresésében. Szabadi Vilmos szándéka lehetőséget adni arra, hogy ezek a fiatalok jelenlétükkel az intézményen kívül is gazdagítsák a koncertéletet, ezáltal is a zene és az együttmuzsikálás szeretetére buzdítva őket. Ebben a sorozatban három ország három együttesét mutatja be, vagyis alkalmanként három fiatal és tehetséges művészt ismerhetünk meg. Japán, Finnország és Magyarország szülöttei ők. Közös bennük, hogy mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulva értették meg a küzdelem, a kitartás és a munka iránti alázat szükségességét A finn fiatalok novemberi bemutatkozását most a japán ?Tehetségmaffia?-tagok koncertje követi.

Belépőjegy: 1400 forint, senior és diákjegy: 700 forint

 

2017. február 2., csütörtök, 19 óra

Dallam és szenvedély ? Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje

Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus-díjas harmonikaművész. A művész a világ számos pontján koncertezett már, 1996-ban duója a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat. A művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. Orosz Zoltán zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog. Modern hangszerelési ötletek, virtuóz zenei párbeszédek, improvizációk jellemzik teltházas koncertjeit Szingapúrtól Szibériáig, Amerikától Indiáig a világ minden táján. Koncertjein igen sokféle zenei stílusból hallható válogatás, a francia sanzontól az argentin tangón át a legismertebb magyar dallamok előadásáig.

Belépőjegy egységesen: 3000 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. február 3., péntek, 19:30

Barokk I. ? A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

A már hagyományosnak mondható zeneakadémiai bérletsorozat és a gyerekkoncertek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar az idei évadban új koncertsorozatot indít BarokkPlusz néven. Az ennek keretében szervezett koncertek érdekessége, hogy a műsorban a legnagyobb barokk mesterek, Bach, Vivaldi és Corelli művei mellett egy-egy kortárs magyar darab is helyet kap. Ezen az estén a 110 évvel ezelőtt Kolozsváron született Veress Sándor egyik legnépszerűbb darabja hangzik el. A kommunista fordulat után Svájcba emigrált szerző a Bartókot és Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselője. Itthon a Veress Sándor Társaság ápolja emlékét koncertekkel, kiadványokkal és a műveit kiemelkedő színvonalon előadó művészek számára alapított díjjal.

Belépőjegy egységesen: 3500 forint

Rendező: Liszt Ferenc Kamarazenekar

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. február 4., szombat, 20:00?24:00

Ragtime farsang

A báli szezonban hagyományosan a Budapest Ragtime Band népszerű tánczenével szórakoztatja a tél végét ünneplő közönséget az Óbudai Társaskörben.

Jegyek csak elővételben válthatók január 23-tól 31-ig a helyszínen.
Előjegyzés e-mailben: info@obudaitarsaskor.hu vagy telefonon: +36 1 250 0288.
Belépőjegy egységesen: 3500 forint

 

2017. február 6., hétfő, 19 óra

Hangolódj rá ? Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenye

Közreműködnek: Óbuda-Békásmegyer középiskoláinak diákjai

A koncert az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat fiataljai által létrehozott olyan hagyományteremtő program folytatása, amely lehetőséget teremt a klasszikus és a népzene területén tehetséges kerületi középiskolás fiataloknak a bemutatkozásra. Szeretnénk, ha a zenekedvelő, zeneművelő fiatalok lelkesedése és zeneszeretete példaként jelenne meg kortársaik előtt, és egyre több fiatal ismerné fel a klasszikus és a népzene fontosságát, szépségét. A fiatalok műsorában izgalmas zenei utazáson vehetünk részt a klasszikus és a népzene világában.

Rendező: Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött e-mailben: info@obudaitarsaskor.hu vagy telefonon: +36 1 250 0288.

 

2017. február 8., szerda, 17 óra

Játékos muzsika 7×10 percben

Közreműködik:

Somogyi Péter ? hegedű

Lugosi Anna ? zongora

Műsorvezető: Czigány György

?Szinte klubbá szerveződött spontán, mindenféle szervezettség nélkül. Ugyanazokat az arcokat is gyakran lehet látni, meg újakat is. Mindig összejön 50-70 főnyi közönség, és remekül tudnak válaszolni a nem is mindig könnyű kérdésekre (?). Nagy kedvvel, néha kórusban válaszolnak, mondom, na, ez a kórus örvendetes, ez a legértékesebb, ha mindenki tudja a jó választ.?

(Czigány György ? Óbudai Anziksz)

Belépőjegy egységesen: 500 forint

 

A HÓNAP ESEMÉNYE

2017. február 9., csütörtök, 19 óra

Kedvenceim

? Egy születésnapi est ?

Műsorvezető: a 70 éves Fehér András

Válogatás 12 év kedvenc operáiból, a Miből lesz a cserebogár? társasköri sorozatból.

Közreműködik: Bánky Mátyás, Bartus Patrícia, Bolya-Pap Nikoletta, Busa Gabriella, Czutor Ignác, Erdős Attila, Fehér Adrienn, Fehér Gábor, Frech Zoltán, Gaál Csaba, Gémes Katalin, Hajdu András, Kálmán László, Sipos Mariann, Szakács Ildikó

Cseke Gábor, Holló Mariann ? zongora

A rendező soha nem áll meg, mindent újrafogalmaz ? mondja Fehér András. Elképzelhető, hogy most másképp fog elhangzani egy-egy operarészlet, mint a sorozatban. Sőt! Az is lehet, hogy az ünnepelt menet közben újrarendezi a jelenetet. Nyitott szívvel, nyitott füllel javasolt erre az estre érkezni. Azok a dallamok fognak megszólalni, melyek széppé teszik az ünnepelt számára a kerek születésnapot, de a közönség is kap ajándékot: egy zenés születésnap élményét ? a végén meglepetéssel.

(Szőke Cecília)

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

 

2017. február 11., szombat, 19 óra

Vivaldi-est ? A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje

Közreműködik:

Zemlényi Eszter ? ének

A Simplicissimus Kamaraegyüttes

Antonio Vivaldi (1678?1741) nevét szinte mindenki ismeri, köszönhetően a Négy évszak című négy hegedűverseny töretlen népszerűségének. A ?vörös pap? ouvre-jében azonban számtalan egyéb, felfedezésre érdemes kompozíció található. Elég, ha csak az említettekhez hasonló címmel ellátott concertókat böngésszük át, amikben a velencei mester különböző természeti és társadalmi jelenségeket ábrázol közérthető, a 21. század emberének is könnyen befogadható stílusban. A Simplicissimus Kamaraegyüttes hangversenyének műsora ezúttal ezekből a művekből ad négy blokkra ? félidőnként kettő-kettő egységre ? osztott válogatást. Az egyes blokkokban a concertók Vivaldi szintén kevésbé reflektorfényben lévő, szopránhangra írt kantátáit fogják közre, amelyeket a fiatal magyar szopránénekes, Zemlényi Eszter tolmácsolásában hallhat az est közönsége.

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. február 13., hétfő, 19 óra

Az ég szabad

Szabó Magdolna ? ének

Wolf Péter ? zongora

Közreműködik:
Merényi Judit előadóművész

Az ég szabad című dalciklust Sass Sylvia felkérésére Wolf Péter és Sztevanovity Dusán alkották. A dalok Sass Sylvia, majd Miklósa Erika előadásában is lemezre kerültek. A műveket ez alkalommal Szabó Magdolna operaénekes, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet magánének művésztanára adja elő, Wolf Péter zeneszerző kíséretével. A dalok szövegeit Merényi Judit tolmácsolja.

Belépőjegy: 1600 forint, diákjegy: 800 forint

 

2017. február 15., szerda, 19 óra

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

Souvenir de Vienne

Közreműködik:

Győri Noémi ? fuvola

Koltai Katalin ? gitár

Koltai Katalin gitárművészi pályáját az új utak keresése, az előadói szabadság, a gitárrepertoár szélesítése, a kortárs zene széles körű népszerűsítése, az összművészeti törekvések jellemzik. Már 2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eötvös József osztályában, további tanulmányait a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban folytatta Antigoni Goni és Carlo Marchione növendékeként. Győri Noémi 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik növendékeként. Az Artisjus Zenei Alapítvány 2006-ban előadóművészi díjjal tüntette ki a magyar zeneművek bemutatása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért. A műsorban megszólaló művek nagyrészt saját átiratai.

Belépőjegy: 1600 forint, senior és diákjegy: 800 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. február 18., szombat, 15 óra

MOZART KLUB ? Óbudáról indultak?

Lakatos György vezetésével

Vendég: Götz Nándor klarinétművész

Tiszteletbeli elnök: Varga Károly

(További információ: fentebb, a januári programnál.)

 

2017. február 20., hétfő, 19 óra

A jövő operacsillagai

Közreműködik:

Kiss Judit Anna, Utasi Melani, Kristofori Ferenc, Tóth Pál Mátyás

Holló Mariann ? zongora

Fiatal művészek fellépési lehetőséget kerestek, az Óbudai Társaskör pedig fiatal énekeseket, akiket örömmel bemutatna közönségének: igazi egymásra találás! A nagyszerű operavizsga után a Budapestről, Szabadkáról, Szegedről és Kolozsvárról indult fiatalok most elhozzák kedves dalaikat, operaáriáikat Óbudára. A színes műsor lehetőséget ad, hogy több műfajban megmutassák magukat, a közönségnek pedig lehetősége nyílik arra, hogy első fellépéseik egyikén megismerhesse a jövő operacsillagait.

(Szőke Cecília)

Belépőjegy: 1200 forint, diákjegy: 600 forint

 

2017. február 23., csütörtök, 19 óra

Ének Rilke Kristóf zászlótartó szerelméről, haláláról

In memoriam Szőke István

Zenéjét szerezte: Kasimir von Pászthory

Fordította: Petra-Szabó Gizella

Közreműködik:
Fábián László író

Szilasi Alex zongoraművész

Várady Mária színművész
Bevezetőt mond:
Dr. Székely András Bertalan

Jelmeztervező: Fekete Mária

Rendező: Szőke István

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött e-mailben: info@obudaitarsaskor.hu vagy telefonon: +36 1 250 0288.

 

2017. február 24., péntek, 19 óra

Az Attitude Vonósnégyes koncertje

Deák Sára, Szabó Tamás ? hegedű

Fajd Gergő ? brácsa

Baranyai Barnabás ? gordonka

Az Attitude Vonósnégyes három éve alakult. Tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiként kezdték közös pályafutásukat. Mestereik: Devich Sándor ? a világhírű Bartók Vonósnégyes tagja, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora; Devich János ? a Kodály Vonósnégyes tagja, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora; Takács-Nagy Gábor ? a genfi Zeneakadémia professzora, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere és a világhírű Takáts Vonósnégyes primáriusa és Pauk György ? a londoni Royal Academy of Music professzora. A vonósnégyes mesterkurzusok és koncertturnék gyakori fellépője. Repertoárjukon szerepelnek Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Bartók és Ligeti művei is. Gyakran mutatkoznak be modern zenei hangversenyek előadóiként. Számos sikert értek el, 2016-ban megnyerték a Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny vonósnégyes kategóriáját. Ez a koncert az Óbudai Társaskör által felajánlott díj.

Belépőjegy: 1400 forint, diákjegy: 700 forint

 

2017. február 27., hétfő, 19 óra
A zongoránál Darvas Ferenc

Darvas Ferenc ismét eljön az Óbudai Társaskörbe, lehet megint köré ülni, régi dallamokat, slágereket, történeteket hallgatni, és lehet vele énekelni a kedvenceket.

Belépőjegy egységesen: 1000 forint

 

ÓBUDAI TÁRSASKÖR GALÉRIA

2017. február 8-tól március 5-ig

MERÍTÉS

Varga Bertalan festőművész kiállítása

Megtekinthető hétfő kivételével naponta 15-től 19 óráig.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap