Petruska_credit_Lang_Peter_WEB

A Hovatovább elnevezésű koncertsorozat Petruska András, dalszerző ihletkereső, játékos sorozata, a régi és az új lemez közötti izgalmas időszak, tele kísérletezgetéssel, ahol szabadon felpróbálhat más műfajokat, különféle zenekari felállásokat is. A sorozat első állomásán Oláh Dezsővel a jazz terepén kirándult, a soron következő koncerten pedig a Csík zenekarból ismert Kunos Tamás brácsajátékával egészülnek ki a már jól ismert dalok, hiszen ahogy Petruska vallja: hagyományos hangszerek nélkül is lehet rock and rollt csinálni. A mostani fellépés ráadásul egyben EP-bemutató is lesz, itt debütál ugyanis a Kapunyitó és a készülő harmadik nagylemez közt megjelenő Híd EP, amely játékos kísérletezés régi és új szerzeményekkel. Hiszen egy dal ? akárcsak egy történet ? még az után is tud alakulni, új formákat felvenni, hogy az elvileg egyszer már bejárta saját útját a megszületéstől a lemezre kerülésen át egészen addig, míg a közönség megismerte és megszerette.

Petruska_credit_Lang_Peter_2_WEB

A Híd a meglévő alkotásokkal játszik, egyfajta kézműves remix lemez, amely ? ahogy a neve is utal rá ? átvezet a múlt és a jövő között. Az EP-n többek között hallhatjuk a Trouble in My Mindot egy szál zongorán, a Nyár (Most vidám igazán) reggae-s lüktetést kapott, a Köztársaság tér pedig (a Metropolita lemezen lévő II. János Pál pápa tér instrumentális változata) ismét Petruska virtuóz gitárjátékába enged betekintést. A lemez meglepetése a Szederrel közösen előadott Illés-feldolgozás. A legendás, házibulikból elmaradhatatlan Az utcán ezúttal a szomorkás moll hangnemben szólal meg, öt évtized után új színezetet adva az örökké aktuális kérdésnek: ?hova, de hova megyünk??

A lemezbemutató április 6-án a Muzikumban lesz, ahol Petruska vendége Kunos Tamás, a Csík zenekar brácsása lesz, de Szeder is feltűnik egy duettre. Előttük Demény Gergely játszik.

Fotó: Láng Péter