mesterhangszer
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

„Ez egy Sámuel Nemessányi-féle hegedű, az 1860-as években készült. A mestert a magyar Stradivariként szokták emlegetni, tőle ered minden hazai hangszerkészítő hagyomány” – mondta el Kállai Ernő.

A különleges hegedűk titkát a mai napig kutatják a szakértők. Talán a lakkozás vagy a faanyag adja ezeknek az öreg hangszereknek a csodálatos hangzását, de természetesen az sem mindegy, ki szólaltatja meg őket.

„Egy zenésznek a különlegesen szóló hangszer olyan, mint az énekesek számára a hangszalag, több puszta eszköznél: a lélek meghosszabbítása. Ha a fejünkben elképzelt hangzást a közönségnek is meg akarjuk mutatni, akkor egy olyan hangszerre van szükség, amin ezt meg tudjuk oldani” – mondta a koncertmester a Kultúra.hu-nak.

Kállai Ernő még nem töltött együtt sok időt a hegedűvel, ennek ellenére már az első pillanattól könnyen játszott rajta. A különleges mesterhangszer az elmúlt évszázadokat szerencsésen túlélte, az utóbbi 40-50 évben egy szekrény tetején porosodott. Nemrég döntött úgy a korábbi tulajdonos, hogy eladja, így került az Operaház birtokába.

„Az is kész csoda, hogy ilyen gyönyörűen szól. A hangszereknek nem tesz jót, ha sokáig nem használják őket. Ennek is még időre van szüksége, hogy előjöjjön a valódi hangja.”

A különleges hegedűt hallani lehet majd az Operaház előadásain vagy az egyik új premieren, Hubay Jenő A cremonai hegedűs című egyfelvonásos darabjában.

Pál Amanda