gyorifilharmonikuszenekarhivatalos_600x319.png
Fotó: gyfz.hu

A zenekar tagjainak rendhagyó ? és nagy tapssal kísért ? névsorolvasása után Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója ünnepi köszöntőjében elárulta annak titkát, minek köszönhetően válhatott az együttesük napjainkra az ország vitathatatlanul egyik legjobb szimfonikus zenekarává. A munka és az alázat mellett a szeretetet fontosságát emelte ki, amely a hivatás és a rend szeretetében, valamint az egymás iránt érzett tiszteletben ölt testet. Kitért arra is, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar a rábízott közpénzekkel jól gazdálkodó, a rászabott közfeladatokat magas minőségi szinten ellátó nemzeti besorolású előadó-művészeti intézmény. Az idei jubileumi év eseményei kapcsán az egyik legnagyobb dicsőségként azt említette, hogy első magyar szimfonikus zenekarként felléphettek a világ egyik legújabb, legimpozánsabb és legizgalmasabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie nagytermében. A következő fél évszázadra azt ígérte: alázattal és keményen fognak azon dolgozni, hogy a jövőben még többen legyenek tanúi és részesei a Győri Filharmonikus Zenekar értékteremtő munkájának, a klasszikus zenei értékek bemutatásának.

 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a zenekart a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövének nevezte. Mint mondta: a Győri Filharmonikus Zenekarról világsztárok beszélnek nagy elismeréssel, így aztán szerinte ezen a különleges estén az ünneplés mellett a tisztelet kifejtése is helyénvaló. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kapcsán beadott pályázatról szólva úgy fogalmazott: annak eredményétől függetlenül Győr ma is a kultúra fővárosa, hiszen ahol ilyen társulatok működnek, az a város a kultúrában megkerülhetetlennek számít.

 


dx1_0955_600x437.png
Berkes Kálmán művészeti vezető, Borkai Zsolt polgármester, Krucsainé Herter Anikó,Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnökeés Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak említést tett az EKF-pályázatról. Úgy fogalmazott: ha Győr nyer a pályázaton, az nagy lökést adna a város új hangversenytermének megépítéséhez, melyre a Modern Városok Program keretében még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet.

 

Az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi évében díjat is alapított, mellyel azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a zenekarért. Fűke Géza és Berkes Kálmán művészeti vezető az első alkalommal három díjat adott át: Győr városának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Audi Hungariának.