Varnus Xaver június 6-i koncertje minden tekintetben ünnepi lesz: a POSZT 15. évfordulóján a Boros Misivel, a Virtuózok című tehetségkutató műsor zongorazsenijével, és a most 50 esztendős Szolnoki Szimfonikus Zenekarral lép a Kodály Központ színpadára. A zenész Bach Nagy chaconne-ja után Enrico Bossi 1900-ban írt nagyzenekari orgonaversenyét mutatja be, amellyel egykor a világhírű olasz orgonavirtuóz a pesti Zeneakadémia orgonáját avatta fel.

varnus

“Orgonisták tucatjai bizonygatták, hogy semmi nem érdektelenebb számukra, mint Varnus Xaver művészete. Ám dühtől és irigységtől remegve mondták ezt, és éjjelente szobájukba zárkózva mégiscsak őt hallgatták. Hatása oly nagy korunk orgonaművészetére, hogy senki nem állhat meg mellette, így az újabb generációk nem a követésében, hanem a vele való szembemenésben próbáltak sikerekhez jutni.” – írta róla egykor Faludy György költő. Bár a zenész visszavonultan él családja balatonfelvidéki birtokán, az elmúlt évek számára mégis páratlan sikereket hoztak.

2010-ben a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át. Teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a 2013. évi Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd októberben vele indult a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivál is. 2014 februárjában őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából Bach sírja fölött adott koncertet a lipcsei Tamás-templomban.

szolnoki

Az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekart Izaki Maszahiro japán karmester vezényli, aki 20 évvel ezelőtt, 1995 májusában nyerte meg a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi karmesterversenyét. A karmester különleges impressziói, a művészet iránt tanúsított alázata egy teljesen újfajta harmóniát hozott létre mind a zenekar, mind a közönség életében.

Varnus Xaver orgonaművész és az 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar közös országos turnéja a 15. POSZT-on startol, majd Debrecenben, Szolnokon és Köveskálon is bemutatásra kerül.

június 6. (szombat) 20 óra, Pécs, Kodály Központ

Johann Sebastian Bach: A nagy chaconne

Enrico Bossi: Orgonaverseny (1900)

fotók: poszt.hu