50-50 ezer példányban jelennek meg a Magyar Posta kibocsátásában a bélyegkisívek, amelyeken a zeneszerzők arcképei, valamint a háttérben a műveikre utaló kompozíciók láthatók Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján. A bélyegek egy ún. QR kóddal vannak ellátva. Az okostelefonok ezt a kódot leolvassák, és a mobil használóját automatikusan a Wagnerről és Verdiről szóló weboldalakra irányítják, amelyek tartalmát és technikai feltételeit már a Magyar Állami Operaház biztosítja.

kisiv_verdi_07
Verdi hangosbélyegen

A site-okon a két szerzőóriás életéből válogatott rövid történetek, érdekességek, valamint zenei- és videórészletek várják a látogatókat. A kezdeményezés nemcsak a 21. századi technikába ?belenőtt? fiatal generációkat célozza meg, hanem mindenkit, aki modernebb eszközök segítségével szeretne megismerkedni a zenetörténet két meghatározó alakjával. Az Operaház a Magyar Postával létrejött együttműködés mellett bélyegtörténeti kiállítással is készül, Zene a filatéliában címmel. A tárlat, amely a világ zenei kultúrájával kapcsolatos bélyeg-különlegességeket mutatja be, a Művészetek Palotájának anyaga. A kiállíáts március 11-éig lesz látható előadások előtt és felvonás-szünetekben a dalszínház Vörös Szalonjában.

 

A Magyar Állami Operaház a tavaszi szezonban több rangos programmal készül a Verdi- és Wagner bicentenáriumra. A bolygó hollandi ősváltozatának nagy sikerű januári premierje után húsvétkor a tradíciók szerint ismét Wagner Parsifal-ja kerül színre, ezúttal felújított változatban, majd májusban a Wagner200 című ünnepi operagálát láthatja a közönség. Verdi műveiből Ritkaságfesztivál, valamint Verdi-maraton várja a nézőket, áprilisban pedig a dalszínház bemutatja az olasz szerző egyik ritkán hallható művét, a Stiffeliót.

 

(Forrás, fotó: opera.hu)