romando_drom1
Romano Drom

A világzene óbudai szigete ? így is szokták emlegetni a KOBUCI Kertet. A hely szelleme és tízéves története összefonódik a világzenének azon tartományával, amely nem tud és nem is akar elszakadni a népzenétől, s részben ez a kapcsolat írja és alakítja máig a koncerthelyszín történetét és ízlését. A második Óbudai Világzenei Hét műsorkínálatát úgy alakították ki, hogy a műfaj kapcsán sokat emlegetett nyitottság eseményszerűvé és átélhetővé váljon a legszélesebb közönség számára is.

A fesztivál június 16-án a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője, a Romano Drom lemezbemutató koncertjével indul. 1999-es alapítása óta Kovács Antal vezetésével a zenekar bejárta a világot Kairótól New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől Oszlóig. Néha melankolikus, érzelmes, máskor roppant energikus tánczenéjük történetét a Give Me Wine című albumukkal írják tovább, melyet táncosokkal és vendégművészekkel mutatnak be.
Másnap a PutriPop könnyed szövegvilágú hegedű- és énekcentrikus világzenéjével, vagyis a folklór, a táncház és az erdélyi cigányzene ötvözetével folytatódik a fesztivál. Utánuk a Taraf de Akácfa kalauzol bennünket az erdélyi népdaloktól az ádáz ritmusú bolgár dallamokig, a szerb kolóktól a vaskos macedón csocsekig.

Dresch
Dresch Mihály

Kedden az újra aktív Chalga zenekar nyitja az estét, majd a hazai folk- és jazzélet megkerülhetetlen képviselője, Dresch Mihály Húros Kvartettjével érkezik a Kertbe. Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe, ezáltal alkotott egyéni, a Kárpát-medence archaikus zenei mélységeit a modernitásig örökítő stílust, egy kizárólag hozzá tartozó hangszerrel, a fuhunnal.
A Világzenei Héten külön ünnepnap lesz június 19-e, ami a KOBUCI Kert óbudai megnyitásának pontosan a 10. évfordulója. A születésnapot a kert jótékonysági esttel ünnepli, melynek jegybevételét az óbudai Szent Margit Kórház javára ajánlják fel.
Két olyan zenekar lép színpadra, akiknek sorsa része a hely történetének. Szalonna és Bandája a Kárpát-medence autentikus népzenéjével, míg Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák az archaikus és modern műfajok ötvözésével hívja táncra és ünneplésre a közönséget.

Szalonna
Szalonna és Bandája

A nap kiemelt eseménye a kert történetéről készült fotóalbum bemutatója is. Belicza László Gábor fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a KOBUCI mikrotársadalmát ? muzsikusokat, stábtagokat ? mutatja be. Az album példányainak eladásából származó összeget szintén a Szent Margit Kórház javára ajánlják fel.

Csütörtökön kora estétől péntek hajnalig a moldvai- és vonós táncoké lesz a főszerep a Fanfara Complexa és a Tükrös Zenekar jóvoltából. Ugyanis sem a fesztivál, sem a születésnapi ünnepség nem lenne teljes a főváros legnagyobb szabadtéri táncházának megismételhetetlen hangulata nélkül.
LajkoFelix_0688
Lajkó Félix
Fotó: lajkofelix.hu
Az Óbudai Világzenei Hét zárónapját Básits Branka Junior Prima díjas énekesnő triója nyitja és Lajkó Félix koncertje zárja, akinek muzsikája mindig különleges érzékenységgel hat a lélekre. Tehetségét és a zenéhez való elköteleződését már évtizedek óta élvezhetjük különböző formákban. Hallhattuk már szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is. Ezen az estén új kihívásokat keres és talál a muzsikában: új zenei szövet, új zenésztársak, új hangulatok.