fbpx

Zárókoncertet ad a Snétberger Központ 8. évfolyama

snetberger
Snétberger Ferenc és tanítványai

A vasárnapi koncerten a központ legjobb klasszikus és jazzenészei játszanak. Snétberger Ferenc mindkét műfajban fellép, elhangzanak saját művei, mellette az intézmény tanárai is zenélnek.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ oktatási modelljét a roma származású Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző berlini tanári tapasztalataira építve álmodta meg és dolgozta ki. A 2011 óta működő központ minden évfolyamában hatvan különböző, különlegesen tehetséges, hátrányos helyzetű, többségében roma diák részesül egyéni zenei képzésben, tizenkét hetes bentlakásos kurzusok keretében. Ez egy speciális, intenzív, az iskolai rendszeren kívüli program.

snetberger3
Snétberger tanítványai

A központ egyedülálló abban a tekintetben, hogy a különböző életkorú és tudásszinten álló diákok együtt élnek és zenélnek tanáraikkal, a közös muzsikálás segíti szociális képességeiket, beilleszkedésüket, egymás iránti elfogadásukat és toleranciájukat.

A Magyarország minden pontjáról és a határon túlról is érkező ifjú zenészek egyéni hangszeres órákat, zeneelméleti órákat, zenekari, illetve kamaraórákat kapnak. A részvétel egyetlen előfeltétele a zenei tehetség. Kiemelkedő művészek és elhivatott mentorok dolgoznak azon, hogy diákjaik a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak. A program korábbi résztvevői később maguk is a központban zajló oktatás résztvevőivé válnak zenei segítőként vagy animátorként.

A diákok idén áprilisban a madridi Pradóban felléptek a Spanyol Roma Kulturális Intézet Gálaestjén, ahol Snétberger Ferenc átvette a Nuevos Creadores díjat a központnak a tehetséggondozásban, zenei képzésben, esélyteremtésben elért eredményeiért. A csapat a Yehudi Menuhin Alapítvány meghívására a spanyol Nemzeti Hangversenyteremben, az Auditorióban is teltházas koncertet adott, a Gran Casinóban pedig Zsófia királyné és Irene hercegnő jelenlétében aratott sikert.

A képek forrása a Snétberger Központ Facebook-oldala.

A rovat további cikkei