ZeneHorizont címmel a pandémia alatt indított új online sorozatot az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), amelyben a zenében rejlő történetek kelnek életre filmes formátumban. Ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel támogatja a BFT a kortárs zene szélesebb körű megértését, befogadását: kortárs klasszikus zenei műveket fedeznek fel egy új, vizuális szemszögből. A széria negyedik kisfilmje, amely a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Budapesti Filharmóniai Társaság együttműködésében született, a sport és a zene között von párhuzamot.

Az augusztus 24-én debütáló, Távlatok című filmben Kovács Zoltán Liszt-díjas zeneszerző művét vették alapul az alkotók. Mindkét területen rengeteg lemondással, gyakorlással, edzéssel jár a felkészülés, ami most egy különleges képi világba helyezve, művészi formában jelenik meg. Lévay Petra triatlonista paralimpiai élsportoló Magyarországot képviseli augusztus végén Tokióban; Kunszeri Márta fuvolaművész az Operaház Zenekarának és a Filharmóniai Társaságnak egyaránt tagja. Mindketten évekig tartó felkészülés eredményeként érték el sikereiket. Ahogyan a film végi idézetben is olvashatjuk Démokritosz ókori görög filozófustól: „Többen lesznek kiválóvá gyakorlás, mint pusztán természetes tehetség folytán.” A kisfilm képi világát Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata jelenítette meg.

„Ezzel a különleges filmmel három célunk volt: egyrészt a sorozat filozófiájaként szeretnénk népszerűsíteni a kortárs klasszikus zenét, amihez a digitális tér használata ma már elengedhetetlen. Kovács Zoltán zenéje fantasztikus, lüktetése, temperamentuma miatt azonnal a sportra asszociáltunk Tuza Norbert rendezővel. Másik célunk a köszönet és főhajtás volt élvonalbeli sportolóink felé, akik ebben az időszakban küzdenek hazánk színeiben, nem utolsósorban pedig ráirányítani a figyelmet a paralimpiai versenyekre is, melyek augusztus végén kezdődnek. Rengeteg egyéni munka, felkészülés eredménye az, amit mi ezekben a napokban nemzeti sikerként élünk meg, ahogy évekig tartó gyakorlás áll egy-egy kiváló muzsikusunk produkciója mögött is – ezt sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni” – emelte ki Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

„Az emberiség életében mindig jelentős szerepet játszott a zene. Bármilyen műfajáról is legyen szó, az biztos, hogy egy életen át meghatározó emlékeket lehet kötni hozzá. Ez a jelenség a sportolók életében szintén fontos szerepet játszhat. Egy klasszikus gitár húrjainak megpendülésében és egy paratriatlonista légzésének ütemében van egy közös tényező: a ritmus. Ez a komponens elengedhetetlen, amíg világ a világ, összekapcsolja az emberiséget. Nagyon hálásak vagyunk a Budapesti Filharmóniai Társaságnak a közös kampány szervezésért és a nagyszerű ötletért!” –  nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Augusztus 11-én a Magyar Paralimpiai Csapat tagjai, folytatva a hagyományokat, ünnepélyes keretek között tették le a paralimpiai fogadalmat, ezúttal a BFT zenészeinek közreműködésével. Az eskütételt követően Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes – a Budapesti Filharmóniai Társaság kvintettjének kíséretében – énekelte el a Himnuszt.

A ZeneHorizont harmadik epizódja nyáron jelent meg; a Tango Noir című filmetűdben a letűnt kort felvirágoztató Haris Parkba nyerünk bepillantást. A német neoreneszánsz stílusú épületet a Budai Polgári Lövész Társaság emeltette a 19. század végén. Az eredeti épület a lövészetnek biztosított háttér mellett egy bálteremnek, egy étteremnek és egy kaszinónak adott helyszínt. A budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt, gróf Andrássy Gyula péntekenként itt látta vendégül a liberális páholyát, a királylátogatásokról feljegyezték, hogy egyik alkalommal Erzsébet királyné, azaz Sissi nyitotta a táncot a bálteremben. Az épület jelenlegi tulajdonosa a Haris család. Ebben a fényűző enteriőrben történik meg az időutazás az aranykorba, a filmben Kóbor Demeter balettművész koreográfiájával elevenedik meg a zene. A pillantások feszültségében egy különös, érzelmekkel telített, nosztalgikus történet bontakozik ki Derecskei András zeneszerző vonósnégyesére.

Fotók: Ambient Pictures