Zsidó Nyári Fesztivál augusztus végén

Egyéb


PuskerAgnes_PuskerJulia.jpg
Pusker Ágnes és Pusker Júlia

(MTI) A nyitó hangversenyen a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel, utóbbi a londoni Kiráyi Zeneakadémián Pauk György növendéke. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség, az esten Mendelssohn, Sarasate és Bloch művei is elhangzanak ? közölték a szervezők a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.
    

A Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor állított össze egy különleges estet, amelynek zenéjét Händel oratóriumaiból válogatta, de a hőse Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki idén lenne 100 éves. ? Erényeinek,személyének varázsa emeli a ma is példaértékű, örök hősök közé, ahogy az Ószövetség prófétáit ? vélte Birta Gábor. A műsor a Frankel Leó utcai, majd a debreceni zsinagógában lesz hallható.     
 
Balog József is a fiatal magyar tehetségeket képviseli. A Rumbach utcai zsinagógában Charles-Valentin Tansman, Maurice Ravel, André Hajdu, Alexandre Tansman és George Gershwin műveiből játszik. Cinema szimfónia címmel a Miskolci Szimfonikus Zenekar filmzenéket szólaltat meg a Dohány utcai zsinagógában, a koncert szólistája Brasch Bence énekes és Korcsolán Orsolya hegedűművész lesz, akit korábban a fesztivál arcaként ismerhetett meg a közönség. 
    
A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka). 
    
Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál az elmúlt 14 évben társadalmi, politikai kérdésekkel nem foglalkozott. ? Most azonban beárnyékolja a zsidó kultúra ünnepét, hogy hazánkban felerősödött az antiszemitizmus. Eldurvult a közbeszéd, Horthy-nosztalgia vette kezdetét, szélsőjobboldali nézeteket valló írókat emeltek be a közoktatásba, emlékműveket gyaláztak meg. A hatalom nem érzékeli annak veszélyét, hogy a fiatal generáció téves eszmékkel fertőzése milyen következményekkel járhat az ország jövőjére nézve ? fogalmazott Zoltai Gusztáv. 
    
A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János lesz, játszik az Osztrák?Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.
    
A Zsidó Nyári Fesztivál teljes költségvetése 68 millió forint, a Nemzeti Kulturális Alap 10 millióval támogatja a fesztivált, 5 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank, 1 milliót a Szerencsejáték Zrt. ad. A kisebb támogatók mellett a jegybevételre számíthatnak a szervezők, a főváros idén nem támogatja a sorozatot. A fesztivál tavalyi költségvetése 82 millió forint volt, 16 százalékkal kevesebb, mint a 2010-es. Az összeg 49 százalékát jegybevételből, 28 százalékát állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig önerőből finanszírozták ? idézte fel Vadas Vera fesztiváligazgató.