fbpx

Tíz kiállítás, amit áprilisban érdemes megnézni

Végre itt a tavasz, ez pedig nemcsak a jó időt, hanem számos remek kiállítást is hoz magával. Mi ezek közül mutatunk most tízet.

Menny és pokol között Hieronymus Bosch rejtélyes világa // Szépművészeti Múzeum, Budapest

A hónap legnagyobb durranása egyértelműen a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása, amelyen az intézmény közel kilencven műalkotással mutatja be az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdése, a vágyak korlátlansága és féken tartása örök emberi témáit. A tárlaton a németalföldi mester 11 saját kezű festménye szerepel, ami teljes festői életművének közel felét teszi ki. Az elmúlt fél évszázadban sehol a világon nem volt ilyen nagyszabású Bosch-kiállítás.
A kiállítás április 8-tól július 17-ig látogatható.

Martin Parr: Strand az egész világ // Műcsarnok, Budapest

A Magnum Photos sztárjának, Martin Parrnak ez lesz az első kiállítása Magyarországon. Parr négy évtizede fotózza a mindennapi élet pillanatait. Ezen a kiállításon népszerű tengeri fürdőhelyeken készített képeit nézhetjük meg. A tengerpart szerinte kivételes nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok minden zavar nélkül olvadnak egybe. A kiállítás különböző időszakaiból válogat felvételeket, így arra is alkalmas, hogy ezek révén kövessük a világban zajló változásokat, különös tekintettel a pihenéssel kapcsolatos elképzeléseinkre és a tömegturizmus ellentmondásaira.
A kiállítás március 26-tól június 26-ig látogatható.

Helyi érték – Új szerzemények // Ludwig Múzeum, Budapest

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

A kiállítás a Ludwig Múzeum elmúlt hét-nyolc évben szerzett, főként a közönség által még nem látott műveiből válogat. A tárlat nagy erénye, hogy hiteles képet fest az intézmény gyűjtőköréről: a kiállított anyagban dominálnak a hetvenes évek konceptuális tendenciáit képviselő és a neoavantgárd progresszív művészeitől származó munkák. A Bosch+Bosch Csoport alkotói és a Pécsi Műhely tevékenységét is szépen párhuzamba állítja a kiállítás. A fő térben a 2010-es évek végén egyre markánsabbá vált festészeti fordulat fiatal alkotóinak munkái láthatók, a szlovák, ukrán, észt, lengyel, orosz és albán művek pedig a hasonló magyar törekvésekkel összevetve, tematikus blokkokban kapnak helyet. Külön egység a női szerepmodelleket vizsgáló munkáké, valamint az egyéni és kollektív történelmi emlékezetet, traumákat érintő, elsősorban fotóalapú műveké. 

A kiállítás március 4-től április 24-ig látogatható, és itt írtunk róla bővebben.

Heterotópia – Minőségi tér // A Katalizátor díj finalistáinak kiállítása // Godot Kortárs Művészeti Intézet, Budapest

Forrás: GICA

A GICA hatalmas terében többféle művészeti projekt találkozik, amelyek rávilágítanak arra, hogy az életterünk mennyire differenciált, és hogy a közvetlen környezetünket is nagyban meghatározzák az emberi viszonyulások. A művek többsége térszociológiai vagy önreflektív témákat vesz elő. Az intermediálisan is változatos anyag húsba vágóan aktuális és globális kérdéseket vesz elő. Külön izgalmat ad a tárlatnak, hogy többségükben női alkotók munkáit láthatja a közönség. A 2022-es Godot Katalizátor díj finalistái: Göbölyös Luca, Kerekes Gábor, Kocsi Olga & Szabó Eszter Ágnes, Nagy Barbara, Szabó Klára Petra és Szigethy Anna alkotásai egymással és a befogadóval egyaránt izgalmas párbeszédet folytatnak.
A kiállítás március 25-től  április 10-ig látogatható.

Öntözés tavasszal // Bodó Galéria és Aukciósház, Budapest

A Műgyűjtők Klubja magángyűjteményeiből válogató kiállítás a Vajda Lajos Stúdió néhány alapító és korai tagjának művészetét tárja a látogató elé. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 1972 óta, idén ötven éve kapcsolja össze a kortárs alkotókat, támogatja a fiatal tehetségeket. Tagjai jelentős képviselői a magyar kortárs művészeti életnek. Aknay János, Bukta Imre, ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András munkáit lehet megtekinteni. A tárlat anyagát nyolc műgyűjtő kollekciójából válogatták. 
A kiállítás április 1-je és 14-e között látogatható.

Tasnádi József: Apóriák // Modem, Debrecen

Fotó: Modem/Nagy Tamás

Tasnádi József nagy kiállítása a Modemben a művész elmúlt tízéves tevékenységét próbálja áttekinteni. 11 installációja, valamint rajzai és videómunkái láthatók. Ezeket az alkotásokat intézményes keretek között két installáció kivételével még nem lehetett látni. Mint Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátora összefoglalta: „Tasnádi az inspirációját nem a művészeten belül, hanem azon kívül keresi. Rátalál dolgokra. Olyanokra, amelyek spontán módon összekötik magukat olyan metatartalmakkal, mint a remény, az emlékezet, a halál, a közlés lehetetlensége, az idő, a jelenlét vagy annak a hiánya. E meghatározó kérdéskörökhöz kapcsolódva ugyanakkor a technológia és a művészet viszonyait is vizsgálja.” 
A kiállítás február 26-tól május 1-jéig látogatható.

Az alkotóval készült interjúnkat olvastad már?

Ritter János: Ég – Föld – Tűz – Víz // Paksi Képtár, Paks

Forrás: Paksi Képtár

Ritter János helyi, autodidakta képzőművész, akinek most a teljes életművéből nyílik kiállítás a Paksi Képtár tereiben. Ritter mesterei Lantos Ferenc és Hopp-Halász Károly voltak, így művészete a Pécsi Műhely szellemi örökségének továbbvivője. A kilencvenes évek elején ő is kiállított az úgynevezett Stúdió-kiállításokon. A konstruktív, geometrikus művészet hagyománya alkotói praxisához tartozik, de nagy, egymásba olvadó amorf formákat fest, amelyek kitöltik a gyakran kettős képmezőt.
A kiállítás március 25-től látogatható.

Balázs János kiállítása // József Attila Művelődési Központ, Salgótarján

Forrás: József Attila Művelődési Központ

A brüsszeli Liszt Intézetben nemrég zárt Balázs János A világ a barlangom című kiállítása, amely az autodidakta festőművész munkái révén mutatta be a roma kultúrát, annak gyökereit és hagyományait. Akinek ezt nem volt lehetősége megtekinteni, annak érdemes Salgótarjánba ellátogatni, ahol a helyi művelődési házban szintén nagyon szép Balázs János-kiállítást tekinthet meg. A vibráló színeket és archaikus formákat alkalmazó művész egyedülálló életutat járt be. 63 évesen kezdett el festeni, nyolc éven át alkotott. Ez idő alatt azonban több mint háromszáz festményt készített, és két verseskötete jelent meg.
A kiállítás március 25-től látogatható.

Koós Gábor: USA Diary // Miskolci Galéria, Miskolc

Fotó: Baranczó Benedek

Az USA Diary a művész két másik nagy naplója, a Glasgow Diary (2010) és a Budapest Diary (2013–2016) folytatása. A vizuális napló mint az új léthelyzetek feldolgozására, ismeretlen terek felfedezésére és megélésére, az azokhoz kapcsolódó benyomások rögzítésére szolgáló módszer korábban kialakított személyes gyakorlat továbbvitele Koósnál. A Miskolcon látható két munka a művész egy hónapos egyesült államokbeli tartózkodásnak útinaplója, lenyomata. A tárlat anyagát inspiráló nyugati parti utazás egyik fő élménye az amerikai kontinens léptéke, az épített és a természeti térnek az európaihoz képest nagyságrendileg eltérő dimenziója volt. A másik tapasztalat az amerikai levegőben a művész szerint mindenütt jelen lévő rasszizmus.
A kiállítás február 15-től május 15-ig látogatható.

Tavaszi tárlat – A dunaújvárosi képző- és iparművészek kiállítása // Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros

Forrás: dunaujvarosmesel.hu

Dunaújváros arculatát markánsan meghatározza a vizuális kultúra: az egyedülálló szocreál építészeti, képző- és iparművészeti emlékek, a sok-sok kortárs köztéri alkotás, a Duna-parton található különleges, a nemzetközi acélszobrász-alkotótelep és szimpozion műveit felsorakoztató szoborpark, és természetesen a Kortárs Művészeti Intézet időszaki kiállításai. De ugyanilyen meghatározó az itt élő vagy ma is a városhoz kötődő, számarányában is jelentős képző- és iparművészek tevékenysége, akik számára különös jelentőségű a kétévente megrendezendő seregszemle. A tárlat izgalmát az adja, hogy átfogó képet nyerhetünk általa arról, éppen hol tart a „dunaújvárosi művészet”. 
A kiállítás március 26-tól április 29-ig látogatható.

Nyitókép: Budapest FotóFesztivál/Martin Parr

A rovat további cikkei