fbpx

10 kihagyhatatlan kiállítás nyárra

Ha tombol a nyári hőség, és már a strandon se jó, akkor érdemes beiktatni egy kis múzeumozást is, ahol nemcsak hűsölni, de feltöltődni is lehet. Ezen a nyáron egyébként is rengeteg izgalmas kiállítás közül lehet válogatni.

1. Király Tamás: Out of the Box, Ludwig Múzeum, Budapest
out_of_the_box_3_600x400
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Vagány vállalkozás a Ludwig Múzeum részéről Király Tamás első retrospektív kiállítása, amelyen az underground divatpápa ikonikus öltözékei és projektjeinek fennmaradt dokumentációi szerepelnek. A kiállítás azért is izgalmas, mert képes visszaadni Király pillanatnyi és helyspecifikus bemutatóinak vizuális atmoszféráját.

A szeptember 15-ig látogatható kiállításról itt számoltunk be

2. Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest
_D0A4986_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A kelet szerelmeseinek kötelező ez a kiállítás, de azoknak is erősen ajánlott, akik örömet lelnek egy finom teáskészletben vagy egy Buddha-szoborban. A tárlat különlegessége, hogy míg a nagyközönség előtt rendszerint csak egy-egy kultúra mutatkozik meg kiemelten, addig a Made in Asia a múzeum minden gyűjteményét (a kínait, a japánt, a koreait, az indiait, a délkelet-ázsiait, a mongolt, a tibeti-nepálit, a közel-keletit és a Zichy-féle régészeti gyűjteményt) felvonultathatja, így mindenki találhat számára izgalmas és érdekes részeket ebben a kiállításban.

A kiállítás, amelyről itt írtunk, 2020. augusztus 30-ig látogatható.

3. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
dali_lathatatlan_alvo_no_lo_oroszlan__600x410
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Olyan emblematikus műveket vonultat fel a szürrealista kiállítás, mint Magritte A kettős titok festményét vagy Dalí Álom egy gránátalma körül repkedő méhről alkotását. De nemcsak ezek miatt az ikonikus munkák miatt érdemes ellátogatni a várba, hanem azért is, mert ezen a kiállításon olyan, kevésbé ismert különlegességek is szerepelnek, mint Giacometti Férfi és nő szobra, Masson brutális és nyers rajzai vagy Man Ray Mrs. és Mr. Woodmant sade-i testhelyzetekben megörökítő sorozata.

Az október 20-ig látogatható tárlatról itt és itt írtunk.

4. KŐ/PAPÍR/FRESKÓ – Megmentett műkincsek 2019, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
Rokoko_oltozeku_noi_porcelanszobor_Rudolstadt_19._szazad_vege_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky termében rendezett kiállítás a restaurátor szakma kulisszatitkait tárja fel a látogatók előtt: huszonegy frissen végzett restaurátor hallgató mintegy harminc munkáját lehet megtekinteni. Köztük olyan különlegességeket is, mint a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskóit, az Esterházy-kincstár drágakövekkel díszített pallosát vagy Gárdonyi Géza olvasólámpáját. Az ismertető tablók végigkísérnek minket a restaurálás lépésein, miközben bemutatják azt is, hogy milyen szerteágazó felkészültséget igényel egy restaurátortól egy festmény, szobor vagy tárgy felújítása.

A kiállítás szeptember 1-jéig látható.

5. Nikola Tesla – Mind from the future, Tesla Loft, Budapest
_D0A9192_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Minden érzékünket megmozgatja a Nikola Tesla életművéből rendezett utazókiállítás: belépve olyan, mintha a gondolkodás szövetébe csöppennénk bele, komplex élmények érnek minket, az egyes elemek pedig szabad asszociációkat indítanak el bennünk. A kiállítást nemcsak azoknak érdemes útba ejteni, akiket érdekel a feltaláló élete, hanem azoknak is, akik szeretik, ha intenzíven hat rájuk egy kiállítás. Itt aztán igazán meg lehet tapasztalni, hogyan működik az élményalapú tudásátadás a gyakorlatban. A kerámia levélevő bogaraktól kezdve egészen New York leghíresebb felhőkarcolóinak csúcsáig van itt minden, a virtuális valóság szemüvegek, a képernyők és egy interaktív játék pedig a látogató szórakozásáról gondoskodnak.

A szeptember 1-jéig látogatható tárlatról itt számoltunk be.

6. Nagy Kriszta: Csipkerózsika halott, MűvészetMalom, Szentendre
csipke_rozsika_halott
Forrás: Tereskova Nagy Kriszta x-t Facebook  

Nagy Kriszta Tereskova imádja borzolni a kedélyeket, nincs ez másképp e mostani projektjével sem. A szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művész helyspecifikus installációja arra a női tapasztalatra reflektál, amely a fehér lovon érkező herceg után való végtelen vágyakozásként írható le. A Grimm-mese narratívájának újraírásával olyan frivol hangoltságú kortárs projekt jött létre, amely egyszerre használ klasszikus festészeti megoldásokat, szövegeket és alkalmi zenéket.

A kiállítás szeptember 1-jéig látogatható.

7. Szobrok a kertben, Szentendrei Régi Művésztelep, Szentendre
szobrok_a_kertben_7
Ámmer Gergő a szobrával
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A közelmúltban újult meg a művésztelep parkja, ahol most tizenegy kortárs szobrász alkotása látható. Az első alkalommal megrendezett nyári szobrászati tárlat különlegessége az, ahogyan a szobrok belakják és átértelmezik a teret. Érdemes megnézni, hiszen igazán változatos munkák kerültek a parkba, az alkotásokban a klasszikus szobrászati problémák nagyon változatos koncepciókban bontakoznak ki, de tetten érhető az a közös szellemi mag is, amely a tanár-tanítványi viszonyból ered.

A szeptember 27-ig látogatható tárlat kurátorával készült interjúnk itt olvasható.

8. panel – lét, közösség, esztétika, MODEM, Debrecen
modem
Forrás: modemart.hu
 

A lakótelepek hatvan évéről mesél a MODEM panel című, augusztus 3-án nyíló kiállítása, ami leginkább attól lesz izgalmas, hogy többféle tudományág segítségével kutatja Debrecen és a régió paneles technológiával épült lakótelepeit. Itt tehát a tudomány, az építészet és a művészet szempontjai is előkerülnek, valamint a lakosság aktív megszólítása sem marad el. A tárlat legfontosabb kérdése, hogy a bérházak milyen hatással vannak a társadalomra, a közösségre, az egyénre, a gondolkodásra, valamint a városképre.

A kiállítás november 17-ig látogatható.

9. Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz, Vaszary Galéria, Balatonfüred
Mednyanszky-Laszlo_Teli-est_1913
Mednyánszky László: Téli est, 1913

Ha épp a Balatonon nyaralunk, akkor érdemes útba ejteni a Vaszary Galériát, ahol páratlan válogatást láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A víz hétköznapi élethez kötődő kérdései elevenednek meg a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között. Olyan zsenik munkáit állították ki most, mint Gustave Courbet, Jules Dupré vagy Charles-François Daubigny. A hazai művészek sorát pedig, többek között Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Paál László és Szinyei Merse Pál neve fémjelzi.

A kiállítás november 17-ig látogatható.

10. Ez sör!, Janus Pannonius Múzeum Galéria, Pécs
ez_sor

A nagy hőségben a sörfogyasztás is megnő, én személy szerint mondjuk pont nem szeretem, viszont a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Ez sör! című vándorkiállítása még számomra is nagyon izgalmas, hiszen a sörgyártás története éppúgy előkerül benne, mint a sörfogyasztási szokások. Ha egy kicsit is kíváncsiak vagyunk a honfoglaló őseink italkultúrájára, a középkori sernevelők tevékenységére vagy a legnagyobb üzemeink történetére, akkor érdemes a JMP Galériába is ellátogatni a nyáron.

A kiállítás augusztus 31-ig látogatható. Itt írtunk róla.

A rovat további cikkei