A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére alkalmi bélyegsort bocsátott ki a Magyar Posta. A Szerencsi Csokoládé az egész nemzet számára fontos és identitásmeghatározó termék, mondta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A miniszterhelyettes szerint „a magyar családok számára a szerencsi csokoládé több generációt tekintve is nagyon fontos üzenetet hordoz”, emellett lényeges szerepet tölt be a város életében. A centenáriumot több módon is megünneplik a városban: a szerencsi várban a csokoládé 100 évét bemutató kiállítás nyílt, készül az édesség történetét bemutató könyv, és augusztus 25. és 27. között megrendezik az Artúr Napok Fesztivált is.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke szerint az évforduló tiszteletére a gyár egyik ikonikus édessége, a macskanyelv bélyegen is megjelenik. 36 bélyegképes ívben bocsátották ki a macskanyelv alakú öntapadós bélyeget, vegyesen rajta a tej- és étcsokoládé színvilágával. 36 ezer ünnepi emlékbélyeget bocsátanak ki, ezen felül hatezer példány csokoládéillatú bélyeg is készült. Egy bélyeg 300 forintba kerül, képeslapon, borítékon egyaránt használható.

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője kiemelte, az 1923-ban létrejött csokoládégyár termékeit már két év működés után az Egyesült Államokban is árulták. A hagyományos termékek gyártása mellett ma már többek között diabetikus és cukormentes édességek, valamint kéregöntésű figurák gyártásával is foglalkoznak. Az ügyvezető elmondása alapján a cég feladata kezdettől fogva az volt, hogy a szerencsi édességek receptjeit megmentsék az utókor számára.

Nyitókép: a Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére kibocsájtott alkalmi bélyegsor a Szerencsen tartott bemutatón július 13-án. Fotó: Vajda János / MTI