Rippl-Rónai József barátjáról festett képét árverezi el október 18-án a Virág Judit Galéria: a Somssich gróf portréja 100 millió forintos kikiáltási árról indul. A portré egy mély és őszinte barátságról ad tanúbizonyságot, és igazi csemege a műértők számára.

Október 18-án, a magyar festészet napján tartja jubileumi aukcióját az idén 25 éves Virág Judit Galéria. Ezen az estén keresi új tulajdonosát Rippl-Rónai József egyik jelentős alkotása, a Somssich gróf portréja az úgynevezett „kaposi” évekből.

A papírlemezre festett olajkép 1910 körül készült, a festő ezekben az években aktív részese volt Kaposvár kulturális életének, villájában élénk társasági élet zajlott. „Többek között Ady Endre, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Márkus Emília színművésznő voltak hosszabb-rövidebb ideig Rippl-Rónai vendégei” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Hozzátette: a művésztársaság különleges atmoszférával töltötte meg a házat, ebben az inspiráló környezetben született meg Somssich Géza portréja, amely 100 millió forintos kikiáltási árról indul a galéria őszi aukcióján.

Rippl-Rónai számos festményén örökítette meg a Somssich család tagjait, főleg Somssich Gézát. Barátságuk még közös, kaposvári gimnáziumi éveikben kezdődött. A gróf éppen akkor hagyta el katonai pályáját, és telepedett le a zselici dombvidéken, amikor Rippl-Rónai is hazaköltözött „Kaposba” több mint másfél évtizedes franciaországi tartózkodása után. „A festő és a gróf gyakran vendégeskedett egymásnál, a most árverésre kerülő kép valószínűleg az egyik ilyen alkalom után születhetett” – mondta el Kelen Anna. „Merész kompozícióról van szó, Rippl-Rónai tökéletesen megragadta Somssich nagyvilági, bohém egyéniségét.”

A portré a Kornai-gyűjtemény részeként kerül kalapács alá, amelynek gerincét klasszikus modern művek alkotják, mint például Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikái és Vaszary János kimagasló kvalitású akvarellképe (Díva kék pamlagon). A galéria 70. aukcióján azonban nemcsak Kornai Péter kollekciója, hanem soha nem látott Vaszary-festmények, valamint Patkó Károly és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása is új tulajdonost keres.

Az árverésen szereplő művekből ingyenes kiállítás látható október 7–17. között a Virág Judit Galériában.

Nyitókép forrása: Virág Judit Galéria